Využite 10% zľavu na nákup v minimálnej hodnote 30€ so zľavovým kódom "bezlepkac10".

Čo obsahuje lepok? Obilniny a potraviny, na ktoré sa všetci pýtajú

ČO OBSAHUJE LEPOK? OBILNINY A POTRAVINY, NA KTORÉ SA VŠETCI PÝTAJÚ

Neviete si rady, či dané potraviny obsahujú lepok? Hľadáte bezlepkové obilniny, ktoré môžete jesť? Prinášam zoznam obilnín, surovín a produktov, pri ktorých si mnoho ľudí kladie otázku, či lepok obsahujú alebo nie.


Ovos / ovsené vločky / ovsené mlieko

Obsahuje ovos lepok? Ovos sám o sebe nie, ale v bežnom balení v obchode, ovos (a produkty z neho) lepok obsahujú. Dôvodom je, že pri jeho raste a zbere často prichádza ku kontaminácii s lepkovými obilninami. Z toho dôvodu je bežný ovos pre celiatikov nevhodný. To isté platí aj pre ovsené otruby. Dnes sa však už bežne predáva aj bezlepkový ovos resp. bezlepkové ovsené vločky, ktoré sú už od začiatku prísne oddelené od ostatných lepkových obilnín. Takto predávané bezlepkové ovsené vločky sú vždy špecificky označené.

Pšeno

Pšeno (lúpané proso) lepok neobsahuje. Ide o bezlepkovú obilninu. Pšeno má vysoký podiel esenciálnych mastných kyselín, je bohaté na minerály ako železo, fosfor, draslík, horčík, kremík a cenné vitamíny skupiny B. Vďaka svojmu zloženiu zlepšuje náladu, podporuje imunitu, pomáha kostiam, vlasom ale aj pleti.

Bulgur

Bulgur obsahuje lepok.

Raž

Raž lepok obsahuje.

Špalda – špaldová múka

Špalda aj špaldová múka obsahujú lepok. Viac bezlepkových múk.

Graham

Graham aj múka z neho obsahuje lepok.

Jačmenné krúpy

Jačmenné krúpy obsahujú lepok.

Jačmenný slad

Jačmenný slad lepok obsahuje. Takže ak ho obsahujú napríklad čokolády, určite sa im vyhnnite. Neviete, v akom množstve tam je. Pokiaľ ho ale obsahuje označené bezlepkové pivo, dať si ho môžete. Spĺňa totiž povolený limit.

Chmeľ

Chmeľ lepok neobsahuje.

Sójová omáčka

Bežnú sójovú omáčku jesť nemôžete. Vyrába sa totiž zo pšenice. Existuje však niekoľko druhov bezlepkových sójových omáčok. Rozdiel v chuti nezbadáte.

Modifikovaný (pšeničný) škrob

Ak je škrob na obale označený hrubým –  ,,modifikovaný škrob” alebo ,,modifikovaný pšeničný škrob” výrobok nemôžete konzumovať. Pokiaľ nie je vyznačený hrubým, výrobok môžete bezpečne konzumovať.

To isté platí aj o modifikovanom pšeničnom škrobe. Pokiaľ nie je označený hrubým, obsahuje max. povolené množstvo lepku – gliadínu.

Pohánka

Pohánka neobsahuje lepok. Ide o prirodzene bezlepkovú potravinu. Pohánka je výnimočná hlavne obsahom rutínu (vitamín P). Ten zvyšuje pružnosť ciev a posilňuje ich stenu.

Proso

Proso lepok neobsahuje.

Quinoa

Quinoa neobsahuje lepok.

Kuskus

Kuskus obsahuje lepok.

Amarant

Amarant lepok neobsahuje. V ponuke je aj viacero amarantových múk. Viac bezlepkových múk.

Orechy

Orechy neobsahujú lepok. V ponuke je aj množstvo orechových múk.

Pozor si však dajte napríklad na obalované arašidy v príchuti. Tieto arašidu sú väčšinou obalené aj pšeničnou múkou.

Kukurica

Kukurica neobsahuje lepok. Klasickú strúhanku môžete nahradiť napríklad kukuričnou strúhankou.

Ryža

Ryža neobsahuje lepok.

Maslo

Maslo lepok neobsahuje. Napriek tomu, že lepok sa v ňom nenachádza, obsahuje laktózu, na ktorú sú mnohí celiatici citliví/intolerantní.

Ocot

Ocot je bezlepkový.

Horčica

Klasická horčica (horčičné semeno) je bezlepková.

Maltodextrín

Aj keď mnoho ľudí nevie, čo je to dextrín, mali by. Dextróza alebo maltodextrin a glukózový sirup, sú sladidlá (modifikovaný potravinársky škrob) vyrobené napríklad aj zo pšenice. V prípade, že sú na obale vyznačené ako alergén (teda hrubým) vyhnite sa im. V opačnom prípade, by lepok obsahovať nemali. Pre istotu by som sa im radšej vyhol.

Chýba Vám tu nejaká potravina a neviete, či ju môžete jesť? Dajte mi vedieť v komentári.

[]