Bezlaktózová diéta (laktózová intolerancia)

bezlaktózová diéta

Aj keď následky konzumácie mlieka nie sú pri intolerancii laktózy tak vážne ako pri alergii na mliečne bielkoviny, aj v tomto prípade je jedinou možnosťou strážiť si zloženie potravín. To znamená poctivo čítať obaly potravín, a keď balené nie sú, pýtať sa predavačov.

 

Hlavným zdrojom laktózy sú samozrejme mliečne produkty:

  • mlieko (plnotučné, polotučné, odstredené, kyslé, acidofilné, sušené)
  • jogurt
  • tvaroh
  • smotana
  • syr
  • maslo
  • kefír
  • srvátka
  • mliečny zákys
  • cmar
  • puding
  • nátierkové maslo
  • žinčica

 

Obsah laktózy v mliečnych produktoch

Potravina (radené abecedne) Obsah laktózy (g / 100 g)
čokoláda mliečna 9,5
jogurt biely 3% tuku 3,2–4,5
jogurt biely nízkotučný 6
jogurt ovocný 3% tuku 3
jogurt ovocný nízkotučný 4,7
kefír neochutený 3,9
maslo 0,1–1
maslo topené (ghí) 0–0,05
kozie mlieko 4,4
mlieko kravské odtučnené 4,9
mlieko kravské sušené odtučnené 52
mlieko kravské plnotučné 4,7
mlieko kravské plnotučné sušené 38
mlieko kravské polotučné 4,8
Ľudské mlieko (materské) 7,2
mlieko ovčie 5,1
mlieko zahustené (kondenzované) 9–13
mlieko zahustené sladené 11
cmar 4–5
smotana 3,8
smotana kyslá 3,2
syr camembert 0–1
syr chalupa 0,35–4
syr eidam 30% tuku 0–2,5
syr ementál 0–0,1
syr feta 45% tuku 0,5
syr gouda 0–0,1
syr čedar 0,07
syr mozzarella 0,1–1,1
syr niva / rokfort 2
syr ovčí 0,1
syr parmezán 0,06
syr ricotta 0,3
srvátka sušená 74
šľahačka 3,1–3,3
tvaroh mäkký 2,6–4
zmrzlina 3–7

Údaje v tabuľke sú približné, pretože podiel laktózy sa môže meniť v závislosti od výrobného postupu výrobcu aj od spôsobu merania množstva laktózy.

Ak netrpíte absolútnou intoleranciou laktózy, môžeme si občas dovoliť zjesť malé množstvo laktózy, najlepšie spoločne s ďalším jedlom, vďaka čomu sa laktóza pomalšie dostane z žalúdka do tenkého čreva.

 

História – bezlaktózová diéta

Začiatky siahajú do roku 1901, keď traja pediatri popísali intoleranciu na laktózu. V minulosti boli diéty viac reštriktívne než tie súčasné. Na druhej strane, dnes máme stále viac a viac poznatkov o diétách a možnostiach ako predchádzať ich nepriaznivým vplyvom.

Hodnotenie
[Total: 3 Average: 1.3]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *