Bezlaktózová diéta (laktózová intolerancia)

bezlaktózová diéta

Aj keď následky konzumácie mlieka nie sú pri intolerancii laktózy tak vážne ako pri alergii na mliečne bielkoviny, aj v tomto prípade je jedinou možnosťou strážiť si zloženie potravín. To znamená poctivo čítať obaly potravín, a keď balené nie sú, pýtať sa predavačov.

 

Hlavným zdrojom laktózy sú samozrejme mliečne produkty:

  • mlieko (plnotučné, polotučné, odstredené, kyslé, acidofilné, sušené)
  • jogurt
  • tvaroh
  • smotana
  • syr
  • maslo
  • kefír
  • srvátka
  • mliečny zákys
  • cmar
  • puding
  • nátierkové maslo
  • žinčica

 

Obsah laktózy v mliečnych produktoch

Potravina (radené abecedne)Obsah laktózy (g / 100 g)
čokoláda mliečna9,5
jogurt biely 3% tuku3,2–4,5
jogurt biely nízkotučný6
jogurt ovocný 3% tuku3
jogurt ovocný nízkotučný4,7
kefír neochutený3,9
maslo0,1–1
maslo topené (ghí)0–0,05
kozie mlieko4,4
mlieko kravské odtučnené4,9
mlieko kravské sušené odtučnené52
mlieko kravské plnotučné4,7
mlieko kravské plnotučné sušené38
mlieko kravské polotučné4,8
Ľudské mlieko (materské)7,2
mlieko ovčie5,1
mlieko zahustené (kondenzované)9–13
mlieko zahustené sladené11
cmar4–5
smotana3,8
smotana kyslá3,2
syr camembert0–1
syr chalupa0,35–4
syr eidam 30% tuku0–2,5
syr ementál0–0,1
syr feta 45% tuku0,5
syr gouda0–0,1
syr čedar0,07
syr mozzarella0,1–1,1
syr niva / rokfort2
syr ovčí0,1
syr parmezán0,06
syr ricotta0,3
srvátka sušená74
šľahačka3,1–3,3
tvaroh mäkký2,6–4
zmrzlina3–7

Údaje v tabuľke sú približné, pretože podiel laktózy sa môže meniť v závislosti od výrobného postupu výrobcu aj od spôsobu merania množstva laktózy.

Ak netrpíte absolútnou intoleranciou laktózy, môžeme si občas dovoliť zjesť malé množstvo laktózy, najlepšie spoločne s ďalším jedlom, vďaka čomu sa laktóza pomalšie dostane z žalúdka do tenkého čreva.

 

História – bezlaktózová diéta

Začiatky siahajú do roku 1901, keď traja pediatri popísali intoleranciu na laktózu. V minulosti boli diéty viac reštriktívne než tie súčasné. Na druhej strane, dnes máme stále viac a viac poznatkov o diétách a možnostiach ako predchádzať ich nepriaznivým vplyvom.

Hodnotenie
[Total: 3 Average: 1.3]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *