Vitamíny: prečo sú dôležité a kde ich nájdeme

ovocie a zelenina

Každý z nás si určite pamätá na to, ako nám počas detstva naši rodičia pravidelne prizvukovali, aby sme jedli čo najviac ovocia a zeleniny kvôli vitamínom. Dnes už dobre vieme, že vitamíny sú dôležité nielen pre vývoj nášho organizmu, ale aj pre jeho správne fungovanie. Vieme však v ktorých potravinách nájdeme napríklad vitamín A? A prečo sú tie vitamíny […]

Zásady pre zdravé stravovanie podľa biologických hodín

zdravé stravovanie

V súčasnosti prevláda názor, že ak chceme byť zdraví, štíhli a zároveň plní energie, mali sme si svoju stravu rozložiť do piatich jedál denne. Tak zamedzíme nekontrolovateľnému hladu a zároveň naše telo neprepadne nutkaniu ukladať si zásoby v podobe tukových vankúšov, pretože nebude pociťovať hlad. Stačí zdravé stravovanie v malých sústach každé dve-tri hodiny. Alternatívny názor pre […]

3 tipy na zdravé raňajky, ktoré vás naštartujú do nového dňa

raňajky

Vyvážené raňajky sú rovnako dôležité pre deti i dospelých. Mali by obsahovať všetky dôležité živiny, pretože od nich závisí to, ako sa budete počas dňa cítiť aj ako sa vám bude dariť v práci. Prinášame vám pár tipov, ako by mohli vyzerať plnohodnotné raňajky, ktorými si naštartujete nielen metabolizmus, ale aj nervový systém a únave […]

Pomôžte vášmu telu sa lepšie brániť

bezlepkové potraviny

Bežný človek to má samozrejme jednoduchšie, no aj ten si potrebuje počas zimy doplniť chýbajúce vitamíny a doplnky vo forme podporných prostriedkov. Ide väčšinou o poťahované tablety, ktorých obal môže svojim zložením celiatikom dráždiť žalúdok. My vám predstavíme produkty, pri ktorých vám nič podobné nehrozí  a môžete si s nimi zlepšiť svoju imunitu. Rybí olej […]

Medvedí cesnak: zber, príprava a skladovanie

medvedi_cesnak

Medvedí cesnak, latinsky Alliu ursinum, je známa bylinka vyskytujúca sa v lesoch Európy a Ázie. Je známy svojou výraznou vôňou a špecifickou korenistou chuťou, vďaka ktorej sa využíva pri príprave jedál. Známy je tiež svojimi liečivými účinkami pre naše telo a zdravie organizmu. Kde ho nájdeme? Medvedí cesnak sa vyskytuje hlavne v lesoch strednej a západnej Európy, no môžeme ho nájsť […]

Nízky tlak? Pár tipov, ako si zlepšiť zdravie

nizky_tlak

Každý z nás už určite počul od svojich známych alebo svojho lekára o vysokom tlaku a jeho dopadoch na zdravie. Koľkokrát ste ale počuli o tom, že nebezpečný dokáže byť aj nízky tlak? Prejavuje sa poklesom energie, únavou alebo závratmi. Tieto symptómy nemusíme spočiatku spájať s diagnózou nízkeho tlaku. Po prudkom postavení sa zo stoličky alebo postele sa nám môže […]

Zázvor ako zázračný liek a jeho príprava

zazvor

Pri slove zázvor si každý z nás hneď predstaví teplý zázvorový čaj známy pre jeho liečivé účinky. Ďumbier lekársky alebo zázvor je rastlina pochádzajúca z juhovýchodnej Ázie podobne ako väčšina rastlín z čeľade zázvorovitých. Jeho podzemok nazývaný tiež ďumbier je práve to, čo bežne nájdeme v obchodoch alebo u nás v domácnosti. Ľuďom boli známe jeho liečivé účinky už od staroveku […]

Jablčný ocot: všestranné účinky pre telo a domácnosť

jablcny_ocot

Jedna z mnohých potravín, ktoré môžeme kľudne zaradiť do kategórie „všeliekov“. Jablčný ocot je rozhodne najznámejším z octov práve vďaka jeho proespešným účinkom pre zdravie. Medzi ne patrí napríklad znižovanie obsahu cholesterolu, pomoc pri chudnutí či znižovanie hladiny cukru v krvi. Začiatky jeho používania ako „domáceho“ lieku siahajú dávno do histórie a svoje využitie v kuchyni nachádza dodnes. Pomáha pri […]

Ľanové semienka: 5 dôvodov, prečo by sme ich mali jesť

Ľan patrí medzi najstaršie rastliny, ktoré sa využívali už v ďalekej minulosti. Najprv sa z ľanových vláken začal vyrábať textíl. Ľanové semienka sa potom v starovekom Grécku začali využívať na prípravu oleja, ktorý pomáhal v zdraví organizmu. Dnes sa najčastejšie využíva ako prísada do mnohých jedál vďaka jeho liečivým účinkom pre tráviacu sústavu, srdce a celkovú vitálnosť tela. Čo všetko ľanové semienka […]

Kyselina listová a jej účinky alebo prečo je zelenina dôležitá

ruzickovy_kel

Kyselina listová, známa ako vitamín B9 alebo folát, je vďaka jej účinkou známou látkou, ktorú vám v niektorých prípadoch doporučí lekár aj ako doplnok stravy. Táto kyselina patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode. To znamená, že organizmus nepotrebuje špeciálne podmienky na jej vstrebávanie – pri tomto procese pomáhajú aj črevné baktérie. Ale pozor! Varením potravín, […]