Bezlepkový rustikálny (tmavý chlieb)

tmavý bezlepkový chlieb

AutorAndrejKategóriaChlieb a pečivoNáročnosťMierne pokročilý

Pripravte sa na tmavý bezlepkový chlieb, ktorý je nadýchaný a jemný! Na tento tmavý chlieb Vám bude stačiť niekoľko ingrediencií - je bez lepku, bez mlieka. 🙂

Počet porcií1 porcia
Čas prípravy50 min.Čas varenia1 hod.Celkový čas1 hod. 50 min.

 500 g múky Schär Mix it Dunkel Rustico
 2 pl olivového oleja
 12 g čerstvého droždia
 630 ml vody
 8 g soli

1

Droždie rozpustíme v 100 ml vlažnej vody. Do misy nasypeme múku, soľ, prilejeme rozpustené droždie a zvyšnú vodu. Miešame mixérom s hnetacími metličkami asi 2 minúty.

2

Pridáme olej a miešame ešte ďaľších 5 minút. Cesto vložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme.
Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste 30-45 minút do zdvojnásobenia objemu.

3

Chlieb pred pečením potrieme olejom a vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov(horný a dolný ohrev). Pečieme prvých 20 minút prikrytý, potom ďalších 40 minút odkrytý. Chlieb po upečení vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.

Dobrú chuť!

 

Páči sa ti tento recept? Budeme radi, ak nám o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Ak recept aj vyskúšaš, neváhaj sa s nami podeliť s výsledkom na Instagrame alebo Facebooku a označením @bezlepkac. My ho radi prezdieľame a uvidia ho aj ostatní bezlepkáči!

Pre ďalšiu inšpiráciu si pozri všetky bezlepkové recepty. Prípadne si pozri bezlepkové produkty na e-shope.

Ingrediencie

 500 g múky Schär Mix it Dunkel Rustico
 2 pl olivového oleja
 12 g čerstvého droždia
 630 ml vody
 8 g soli

Pokyny

1

Droždie rozpustíme v 100 ml vlažnej vody. Do misy nasypeme múku, soľ, prilejeme rozpustené droždie a zvyšnú vodu. Miešame mixérom s hnetacími metličkami asi 2 minúty.

2

Pridáme olej a miešame ešte ďaľších 5 minút. Cesto vložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme.
Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste 30-45 minút do zdvojnásobenia objemu.

3

Chlieb pred pečením potrieme olejom a vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov(horný a dolný ohrev). Pečieme prvých 20 minút prikrytý, potom ďalších 40 minút odkrytý. Chlieb po upečení vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.

Dobrú chuť!

Notes

Bezlepkový rustikálny (tmavý) chlieb

Čo o nás hovoria zákazníci?

Andrej Laciak majiteľ a redaktor na Bezlepkáč.sk. Už skoro 10 rokov píšem recepty, články, informácie o bezlepkovej diéte.
[]