Za posledné roky sa citlivosť na rôzne zložky v potravinách zvyšuje. Relatívne častá a nepríjemná, sa stáva aj celiakia. V súčasnosti počet výskytu celiakie narastá a už neplatí, že sa vyskytuje prevažne u detí. Spúšťačom celiakie môžu byť rôzne faktory a preto si treba všímať, či sa príznaky neprejavujú aj u Vás. Či už touto chorobou trpíte alebo nie, je vhodné sa s ňou preventívne oboznámiť.
Čo je to celiakia?
V ľudskom tele sú zakódované genetické predispozície na rôzne choroby. Ak sa po čase prejaví autoimunitné ochorenie, v podobe citlivosti pri konzumácií lepku – ide o celiakiu. Keď takíto ľudia zjedia lepok (bielkovina, nachádzajúca sa v pšenici, jačmeni, raži a iných lepkových obilninách), ich telo vytvorí imunitnú reakciu a tá napadne tenké črevo. Preto musia celiatici konzumovať výhradne bezlepkovú stravu. Imunitná reakcia napáda klky – malé výbežky pokrývajúce tenké črevo, ktoré pomáhajú rýchlejšie vstrebať živiny. Pri poškodení klkov dochádza k nesprávnemu, až k nemožnému vstrebávaniu látok do tela.
Celiakia je dedičná, čo znamená, že sa vyskytuje v rodinách a u rodinných príslušníkov. Pravdepodobnosť dedičnosti u príbuzných prvého stupňa (rodič, dieťa, súrodenec) je jeden k desiatim. Avšak u ľudí s nadmernou fyzickou a psychickou záťažou sa môže celiakia vyvinúť, aj keď ju nemajú v rodine. To je jeden z dôvodov, prečo v dnešnej dobe prípady celiatikov narastajú. Choroba sa prejaví po tom, čo začnete jesť potraviny obsahujúce lepok.
Aké príznaky sa prejavia pri celiakií?
Existujú mierne, aj závažné príznaky celiakie. Nie je nezvyčajné, keď prídu a vzápätí zmiznú. Mierne príznaky celiatikov nemusia spôsobiť žiadne viditeľné príznaky a ich stav sa často zistí pri testoch na alergológií. Liečba sa však odporúča aj vtedy, keď osoby s touto chorobou majú mierne, alebo žiadne prejavy, pretože v budúcnosti sa môžu stále vyskytnúť a to vo vyššej miere.
Žabky – bez laktózy
3,49€ s DPHTwin Bar (64,5g) – Schär
3,19€ s DPHČasté príznaky
Keďže telo nie je schopné plne absorbovať živiny, najčastejším príznakom sa stáva hnačka. Stolica tiež môže obsahovať abnormálne hladiny tuku. Ďalším symptómom po požití lepku je prudký pokles hmotnosti, nadúvanie a plyny, čo úzko súvisí so spomínanými črevnými nepríjemnosťami. Jeden problém vedie k ďalšiemu, a tak tieto príznaky spolu vytvoria ďalší – nadmernú únavu a nedostatok energie.
Ďalšie prejavy celiakie
Ak sa celiakia nerieši, neskôr to môže viesť k závažným problémom. Neschopnosť vstrebávania v tenkom čreve zabraňuje vitamínom, aby sa dostali do tela. Takto sa u ľudí môže prejaviť ich nedostatok – avitaminóza. Malý počet červených krviniek v tele vedie k anémií. Bolesť hlavy a závraty, môžu byť ďalším nepríjemným príznakom. Neurologické poruchy centrálneho nervového systému v podobe epilepsie, ataxie, či psychologický symptóm – depresia, sú vážnymi prejavmi neliečenej celiakie.
Aj napriek dodržiavaniu bezlepkovej diéty sa občas pritrafí, že lepok zjeme. Čo robiť v takom prípade, sa dočítate v našom článku: Čo robiť, ak omylom zjete lepok?
Bezlepkové potraviny ako jediná liečba celiakie
Jedálniček bez lepku
V súčasnosti, je jedinou cestou pri liečbe celiakie celoživotné dodržiavanie prísnej bezlepkovej stravy. Ľudia žijúci bez lepku sa musia vyhýbať potravinám obsahujúcich pšenicu, raž a jačmeň. Už požitie malého množstva lepku môže spôsobiť poškodenie tenkého čreva. Je potrebné mať na pamäti, že niektoré potraviny obsahujú výlučne lepok, ako je pšeničná múka z ktorej sa vyrába drvivá väčšina pečiva, cestoviny, keksíky a iné.
Chutná bezlepková cesta
Intolerancia na lepok nemusí byť v dnešnej dobe nutne za trest. Existuje veľké množstvo receptov, ktoré sú zdravé a rovnako chutné. Bezlepkové recepty sú vyhľadávané aj ľuďmi, ktorí celiakiou vôbec netrpia, no láka ich pestré zloženie a chuť takéhoto jedla. Čerstvé mäso, mliečne výrobky, strukoviny, ryža, či pohánka, je výber z veľkého množstva surovín, z ktorých si môžete pripraviť kvalitnú stravu. Ľahko dostupné je dnes už aj bezlepkové pečivo a reštaurácie sú dnes pripravené uvariť pre Vás chutné jedlo, keď ich upozorníte, že ste nesmiete konzumovať lepok.
Život bez lepku nie je nutne zlý
Lepok nie je strašidlo, je to bielkovina a preto osoby s jej intoleranciou môžu viesť plnohodnotný život, aj keď majú takýto problém. Keď sa dôkladne oboznámite s tým, čo máte povolené a čo musíte dodržiavať, budete môcť fungovať tak ako predtým, len s istým druhom obmedzení. Medicína napreduje a informácie o celiakií pribúdajú.
Nechaj hodnotenie