Čo robiť, ak zje celiatik lepok? Ako na kŕče, bolesti brucha a nafúknutie.

co ak zjem lepok

Lepok celiatikovi škodí a preto sa mu všetci celiatici snažia vyhnúť. Občas sa však môže aj zásluhou niekoho iného stať, že lepok skonzumujeme. Čo robiť v takejto situácii a ako predísť kŕčom, bolestiam brucha, či nafukovaniu?


Pri konzumácii lepku náš imunitný systém identifikuje lepok, resp. jeho zložku – gliadín. Ten poškodzuje klky (malé výbežky v tenkom čreve) a náš tráviaci trakt postupne prestane absorbovať niektoré živiny, čo vedie k potenciálne vážnym zdravotným problémom.

Aké sú najčastejšie reakcie na lepok?

Reakcie sa u každého celiatika odlišujú, medzi najčastejšie patrí:

  • nafukovanie;
  • bolesti žalúdka;
  • hnačka;
  • zápcha;
  • zvracanie;
  • závraty;
  • chronická únava;
  • bolesti hlavy;
  • svrbivá pokožka;
  • anémia, chronická únava;
  • depresia.

Ako dlho trvá reakcia na lepok?

Dĺžka reakcie je opätovne veľmi individuálna. U niektorých celiatikov sa žiadne viditeľné reakcie nevyskytnú. No niektorí môžu mať problémy už pár minút po zjedení lepku. Reakcia môže trvať pár hodín, či dní.

Čo urobiť po požití lepku?

Na túto otázku nie je žiadna univerzálna odpoveď. Dôležité však je:

  • Piť dostatok tekutín – ostať dehydrovaný.
  • Oddychujte a nemyslite na to.
  • Dajte si živočíšne uhlie. Uhlie na seba viaže toxíny a pomáha odstraňovať plynatosť a nadúvanie. Využiť môžete aj iné dostupné liečivá podporujúce trávenie, ako: Pancreolan, Hylak, Iberogast.
  • Pite kamilkový čaj bez cukru.
  • Probiotiká – tie môžete užívať pravidelne. Pomáhajú obnoviť rovnováhu zdravých baktérií v čreve.

Veríme, že informácie, ktoré na našej web stránke a e-booku poskytujeme, sú užitočné a výživné zároveň. Tvoríme ich s ❤️ a robíme to pre každého bezlepkáča.

Zdravotný stav však určite konzultujte s Vašim lekárom. 

[]