Zľavový kód "bezlepkac10" na 10% zľavu pri nákupe nad 30€ uplatníte v košíku.

FODMAP diéta

FODMAP diéta

Diéta je obmedzenie stravovanie, kedy sa účelne vyhýbame zložkám stravy, prípadne vylučujeme konkrétne typy surovín. Dôvodov môže byť viacero – tráviace ťažkosti, alergické reakcie, redukcia hmotnosti, či kožné problémy. Medzi obmedzenie stravovania patrí aj takzvaná FODMAP diéta, ktorá môže byť riešením tráviacich ťažkostí ako sú bolesti brucha, kŕče, nafukovanie, či hnačky.

Tráviace ústrojenstvo je nesmierne zaujímavým komplexom. Vo veľkej miere je tvorený črevnou mikroflórou, ktorá obsahuje viac ako 400 rôznych druhov baktérií, pričom najviac ich je v hrubom čreve. Rôzne odchýlky od rovnováhy črevnej mikroflóry spôsobujú nepríjemné zdravotné tráviace ťažkosti. Medzi známy takýto stav patrí napríklad syndróm bakteriálneho prerastania, ktorý sa označuje SIBO. Práve tento syndróm sa často spája aj s intoleranciou FODMAP sacharidov.

FODMAP

diagnóza

FODMAP predstavujú malé a krátke reťazce molekúl sacharidov, ktoré sú pre tráviacu sústavu množstva ľudí problematické, pretože ich nedokáže rozložiť. Konkrétne ide o Fermentovateľné Oligosacharidy, Disacharidy, Monosacharidy A Polyoly. FODMAP sacharidy sú súčasťou množstva bežne konzumovaných potravín ako sú napríklad jablká, hrušky, cesnak, med, strukoviny, či cibuľa. Rovnako môžu byť súčasťou aj viacerých liečív, doplnkov stravy, či nápojov. Práve kvôli tomu, že ich organizmus nevie rozložiť, stávajú sa nestráviteľnými a spôsobujú tráviace ťažkosti.

Práve pre pacientov, ktorým spôsobujú FODMAP sacharidy problém, môže predstavovať FODMAP diéta účinné riešenie. Jej gro spočíva v tom, že pacient obmedzuje potraviny s obsahom týchto sacharidov, vďaka čomu sa účinne zbaví tráviacich ťažkostí spojených s ich trávením. Existuje množstvo výskumov, ktoré sa zameriavali na efektivitu takejto diéty. Ich výsledky poukazujú na efektívne zmiernenie tráviacich ťažkostí, najmä tých spojených so syndrómom dráždivého hrubého čreva.

Hlavné zdroje FODMAP sacharidov:

cesnak, cibuľa, raž, artičoky, inulín, pšenica a obilniny
strukoviny
mlieko
ovocie, agáve, med, sladkosti a sladené nápoje
sorbitol, manitol, maltilol, xylitol a izomalt- nachádzajú sa v sladkostiach

Lowfodmap potraviny

Lowfodmap potraviny sú potraviny s nízkym obsahom FODMAP sacharidov. Medzi takéto potraviny patria napríklad:

vajcia
hovädzie mäso
jahňacie mäso
kuracie mäso
bravčové mäso
losos
pstruh
sardinky
mušle
brokolica
paradajky
ružičkový kel
zimná kapusta
baklažán
uhorka
paprika
špargľa
šampiňóny
zelená fazuľka
avokádo
jahody
olivy

FODMAP sacharidy a tráviace ťažkosti

Tráviace ťažkosti sa začínajú prehlbovať v oblasti tenkého čreva. V tomto prípade ide o hromadenie fodmap sacharidov, čo má za následok napríklad tvorbu hnačky. Môže sa to tiež prejavovať chronickým zápalom sliznice, či endotoxémiou, teda zmenami črevnej mikroflóry. Rovnako sa hromadenie FODMAP sacharidov v tenkom čreve spája aj s nadmernou produkciou črevných plynov a bolestivými kŕčmi.

bolesť brucha

Následne FODMAP sacharidy prechádzajú do hrubého čreva, kde dochádza ešte k omnoho vyššej tvorbe črevných plynov. To zároveň pôsobí aj na roztiahnutie stien hrubého čreva, čo vplýva na nervové zakončenia a prejavuje sa vo forme bolestivých kŕčov. Pri pacientoch trpiacich syndrómom dráždivého hrubého čreva sú tieto kŕče nesmierne nepríjemné, no bolestivé sú pre akéhokoľvek pacienta.

FODMAP diéta

Cieľom diéty, ako sme už spomenuli, je predovšetkým eliminovať potraviny obsahujúce FODMAP sacharidy. V prvej fáze ide o diétu eliminačnú, ktorá trvá 2-6 týždňov a zo stravy sa vylúčia potraviny s veľkým obsahom týchto sacharidov. Druhá fáza sa nazýva reintrodukčná a nastáva po zlepšení stavu. Jej podstatou je testovanie jednotlivých skupín sacharidov, vďaka čomu zisťujeme, ktoré sacharidy sú spúšťačom ťažkostí a v akom množstve.

V podstate je takýmto spôsobom veľmi jednoduché charakterizovať konkrétne potraviny, ktoré spôsobujú tráviace ťažkosti, rovnako ako aj konkrétne skupiny sacharidov. FODMAP diéta tiež umožňuje zistiť „tolerovateľné“ množstvo konzumácie daných potravín, ktoré je veľmi individuálne. Takto pacienti nemusia dané potraviny úplne vyradiť, ale naučia sa konzumovať len vhodné množstvá.

Veľmi dôležité je, aby diéta bola pod dohľadom odborníka, pretože ten vám vyvodí všetky potrebné informácie a začlení vás aj späť do normálneho stravovacieho režimu. Ideálne sú tie rôzne alternatívy vo forme lowfodmapových produktov, ktoré nájdete priamo aj na našom e-shope. Pri akejkoľvek diéte je tiež nevyhnutné sa dostatočne vzdelávať, aby ste mali dostatok informácií ohľadom toho, čo môžete konzumovať a čomu sa vyhýbať.

[]