Obsah
Diéta je obmedzenie stravovanie, kedy sa účelne vyhýbame zložkám stravy, prípadne vylučujeme konkrétne typy surovín. Dôvodov môže byť viacero – tráviace ťažkosti, alergické reakcie, redukcia hmotnosti, či kožné problémy. Medzi obmedzenie stravovania patrí aj takzvaná FODMAP diéta, ktorá môže byť riešením tráviacich ťažkostí ako sú bolesti brucha, kŕče, nafukovanie, či hnačky.
Tráviace ústrojenstvo je nesmierne zaujímavým komplexom. Vo veľkej miere je tvorený črevnou mikroflórou, ktorá obsahuje viac ako 400 rôznych druhov baktérií, pričom najviac ich je v hrubom čreve. Rôzne odchýlky od rovnováhy črevnej mikroflóry spôsobujú nepríjemné zdravotné tráviace ťažkosti. Medzi známy takýto stav patrí napríklad syndróm bakteriálneho prerastania, ktorý sa označuje SIBO. Práve tento syndróm sa často spája aj s intoleranciou FODMAP sacharidov.
💡Mohlo by vás zaujímať: SIBO a FODMAP
SIBO je ochorenie, ktoré je zapríčinené spotrebovaním živín v tenkom čreve baktériami, čo má za následok nedostatok živín pre organizmus. Pokiaľ sa takéto ochorenie nelieči, môže dôjsť k závažným ťažkostiam – typické sú napríklad rôzne formy hypovitaminózy, anémie, či nedostatok rôznych živín. Zároveň môže byť sprievodným javom aj tvorba toxínov, ktoré spôsobujú najmä tráviace ťažkosti, napríklad hnačku. Pri liečbe SIBO je základom dodržiavanie striktnej diéty a teda najmä úprava stravy. Veľmi vhodné je napríklad stravovanie low FODMAP. Úprava stravy vedie k ustáleniu črevnej mikroflóry. Na liečbu sa tiež často používajú antibiotiká. Nevýhodou je, že takéto ochorenie sa môže pacientovi neustále vracať a to aj napriek tomu, že nie je infekčné.
FODMAP sacharidy
FODMAP sacharidy predstavujú malé a krátke reťazce molekúl sacharidov, ktoré sú pre tráviacu sústavu množstva ľudí problematické, pretože ich nedokáže rozložiť. Konkrétne ide o:
Pohánková múka (400g) – Extrudo
2,39€ s DPH- Fermentovateľné
- Oligosacharidy,
- Disacharidy,
- Monosacharidy
- A Polyoly.
FODMAP sacharidy sú súčasťou množstva bežne konzumovaných potravín ako sú napríklad jablká, hrušky, cesnak, med, strukoviny, či cibuľa. Rovnako môžu byť súčasťou aj viacerých liečív, doplnkov stravy, či nápojov. Práve kvôli tomu, že ich organizmus nevie rozložiť, stávajú sa nestráviteľnými a spôsobujú tráviace ťažkosti.
Práve pre pacientov, ktorým spôsobujú FODMAP sacharidy problém, môže predstavovať FODMAP diéta účinné riešenie. Jej gro spočíva v tom, že pacient obmedzuje potraviny s obsahom týchto sacharidov, vďaka čomu sa účinne zbaví tráviacich ťažkostí spojených s ich trávením. Existuje množstvo výskumov, ktoré sa zameriavali na efektivitu takejto diéty. Ich výsledky poukazujú na efektívne zmiernenie tráviacich ťažkostí, najmä tých spojených so syndrómom dráždivého hrubého čreva.
Hlavné zdroje FODMAP sacharidov (zakázané potraviny):
cesnak, cibuľa, raž, artičoky, inulín, pšenica a obilniny |
strukoviny |
mlieko |
ovocie, agáve, med, sladkosti a sladené nápoje |
sorbitol, manitol, maltilol, xylitol a izomalt- nachádzajú sa v sladkostiach |
Lowfodmap povolené potraviny
Lowfodmap potraviny sú potraviny s nízkym obsahom FODMAP sacharidov. Medzi takéto potraviny patria napríklad:
vajcia |
hovädzie mäso |
jahňacie mäso |
kuracie mäso |
bravčové mäso |
losos |
pstruh |
sardinky |
mušle |
maslová tekvica |
brokolica |
paradajky |
ružičkový kel |
zimná kapusta |
orechy: mandle, arašidy, pekanové orechy, píniové oriešky, vlašské orechy |
baklažán |
uhorka |
paprika |
špargľa |
šampiňóny |
zelená fazuľka |
avokádo |
jahody |
olivy |
💡Mohlo by vás zaujímať: Ktoré pečivo zvoliť?
Čo sa týka pečiva, napríklad pšenica je bohatá na oligosacharidy a preto nie je vhodné požívať pečivo s jej obsahom. V niektorých prípadoch sa v malom množstve môže špalda (tú však nemôžu celiatici). Ktorý chlieb teda zvoliť? Vo všeobecnosti je vhodné konzumovať bezlepkové varianty chleba, ktoré pšenicu neobsahujú a vďaka tomu nepredstavujú problém.
FODMAP a tráviace ťažkosti
Tráviace ťažkosti sa začínajú prehlbovať v oblasti tenkého čreva. V tomto prípade ide o hromadenie fodmap sacharidov, čo má za následok napríklad tvorbu hnačky. Môže sa to tiež prejavovať chronickým zápalom sliznice, či endotoxémiou, teda zmenami črevnej mikroflóry. Rovnako sa hromadenie FODMAP sacharidov v tenkom čreve spája aj s nadmernou produkciou črevných plynov a bolestivými kŕčmi.
Následne FODMAP sacharidy prechádzajú do hrubého čreva, kde dochádza ešte k omnoho vyššej tvorbe črevných plynov. To zároveň pôsobí aj na roztiahnutie stien hrubého čreva, čo vplýva na nervové zakončenia a prejavuje sa vo forme bolestivých kŕčov. Pri pacientoch trpiacich syndrómom dráždivého hrubého čreva sú tieto kŕče nesmierne nepríjemné, no bolestivé sú pre akéhokoľvek pacienta.
FODMAP diéta
Cieľom diéty, ako sme už spomenuli, je predovšetkým eliminovať potraviny obsahujúce FODMAP sacharidy. V prvej fáze ide o diétu eliminačnú, ktorá trvá 2-6 týždňov a zo stravy sa vylúčia potraviny s veľkým obsahom týchto sacharidov. Druhá fáza sa nazýva reintrodukčná a nastáva po zlepšení stavu. Jej podstatou je testovanie jednotlivých skupín sacharidov, vďaka čomu zisťujeme, ktoré sacharidy sú spúšťačom ťažkostí a v akom množstve.
V podstate je takýmto spôsobom veľmi jednoduché charakterizovať konkrétne potraviny, ktoré spôsobujú tráviace ťažkosti, rovnako ako aj konkrétne skupiny sacharidov. FODMAP diéta tiež umožňuje zistiť “tolerovateľné” množstvo konzumácie daných potravín, ktoré je veľmi individuálne. Takto pacienti nemusia dané potraviny úplne vyradiť, ale naučia sa konzumovať len vhodné množstvá.
Veľmi dôležité je, aby diéta bola pod dohľadom odborníka, pretože ten vám dá všetky potrebné informácie (ktoré sú dôležité predovšetkým na začiatku) a pomôžu sa vám dostať späť do normálneho stravovacieho režimu oveľa rýchlejšie. Či už ide o FODMAP, bezlepkovú alebo bezlaktózovú diétu, je nevyhnutné sa neustále vzdelávať, aby ste mali dostatok informácií ohľadom toho, čo môžete konzumovať a čomu sa vyhýbať.
Raňajky
- ovsená kaša s jahodami, čučoriedkami a arašidovým maslom
- omeleta s baby špenátom, červenou paprikou
- bezlepkový chlieb s arašidovým maslom, banánom a chia semiačkami
- banánové palacinky z bezlepkovej múky a bezlaktózového mlieka
- bezlaktózový jogurt s ovocím
Obed a večera
- tuniakové šalátové wrapy – tuniak zmiešaný s bezlaktózovou majonézou, postriekaný čerstvou citrónovou šťavou, stonka zeleru nakrájaná na plátky a čerstvý kôpor. Podávajte v šalátových listoch.
- pohánkový šalát s cherry paradajkami, šalátovými listami, cibuľou – stačí dochutiť podľa Vašej chuti
- zeleninová krémová polievka – 5 stredne veľkých mrkiev + ostatné druhy zeleniny, ktoré tolerujete (napríklad brokolica, cuketa, tekvica, batáty, šampiňóny, zemiak, pažítka a koreniny
- dusená treska so špenátom a pečenými zemiakmi
- quinoa s paradajkami, olivami a feta syrom
- dusená bravčovinka s mrkvou
- grilovaný losos s tekvicou a tymiánom
- hovädzí steak s brokolicou a zelerovým pyré
- pečené kura na zelených bylinkách s ryžou
- grilované tofu so šampiňónmi, baklažánom a baby špenátom
Maškrty
- bezlaktózové jogurty
- ryžové čipsy
- baby karotky
- ovocie s arašidovým maslom
- ryžový chlebík s arašidovým maslom
- horká čokoláda
- oriešky
- ovocné smoothie
Nechaj hodnotenie