Neodmysliteľnou súčasťou tohtoročných sviatočných receptov je veľkonočný pletenec – kysnutý chlebík nasladko so sušenými brusnicami a hrozienkami a s jemnou citrónovou dochuťou Recept sme prispôsobili aj pre ochutnávačov s laktózovou intoleranciou
Vo vlažnej vode zmiešame lyžičku cukru so sušeným droždím a odložíme nabok.
V hrnci s mliekom roztopíme maslo a necháme jemne vychladnúť.
Vo veľkej mise vyšľaháme vajíčka s cukrom. Ďalej pridáme zmes masla a mlieka, droždie, vanilkový extrakt, citrónovú kôru a znova mixujeme.
Zmeníme nadstavec na mixéri na miesiaci hák na cesto a postupne primiešavame múku zmiešanou so štipkou soli. Primiešavame múku, kým nebude mať cesto hladkú a jemne lepivú konzistenciu.
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a ďalej miesime rukami dovtedy, kým sa cesto neprestane lepiť. Vytvarujeme z neho guľu a presunieme do misy vymastenej rastlinným olejom. Vrch cesta taktiež potrieme jemnou vrstvou oleja. Misu prekryjeme potravinárskou fóliou a umiestnime na teplé miesto. Cesto necháme kysnúť približne 40-45 minút.
Vykysnuté cesto vyklopíme opäť na jemne pomúčenú dosku a rozdelíme na tri rovnaké časti a zapletieme vrkoč.
Tip: Vrkoče môžete vyformovať podľa vlastnej preferencie. Ten náš sme na koncoch spojili a vytvorili okrúhly pletenec.
Hotový pletenec preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie jemne potretý olejom. Pletenec potrieme vajíčkom a dáme piecť na 30-35 minút (alebo dozlatista) do rúry predhriatej na 175°C.
Pletenec sme po vybratí z rúry potreli maslom a nechali vychladnúť.
Veľkonočnú výslužku pre šibačov a kupačov nájdeš v sekcii bezlepkové sladkosti na Veľkú noc.
Páči sa ti tento recept? Budeme radi, ak nám o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Ak recept aj vyskúšaš, neváhaj sa s nami podeliť s výsledkom na Instagrame alebo Facebooku a označením @bezlepkac. My ho radi prezdieľame a uvidia ho aj ostatní bezlepkáči!
Pre ďalšiu inšpiráciu si pozri všetky bezlepkové recepty. Prípadne si pozri bezlepkové produkty na e-shope.
Ingredients
Directions
Vo vlažnej vode zmiešame lyžičku cukru so sušeným droždím a odložíme nabok.
V hrnci s mliekom roztopíme maslo a necháme jemne vychladnúť.
Vo veľkej mise vyšľaháme vajíčka s cukrom. Ďalej pridáme zmes masla a mlieka, droždie, vanilkový extrakt, citrónovú kôru a znova mixujeme.
Zmeníme nadstavec na mixéri na miesiaci hák na cesto a postupne primiešavame múku zmiešanou so štipkou soli. Primiešavame múku, kým nebude mať cesto hladkú a jemne lepivú konzistenciu.
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a ďalej miesime rukami dovtedy, kým sa cesto neprestane lepiť. Vytvarujeme z neho guľu a presunieme do misy vymastenej rastlinným olejom. Vrch cesta taktiež potrieme jemnou vrstvou oleja. Misu prekryjeme potravinárskou fóliou a umiestnime na teplé miesto. Cesto necháme kysnúť približne 40-45 minút.
Vykysnuté cesto vyklopíme opäť na jemne pomúčenú dosku a rozdelíme na tri rovnaké časti a zapletieme vrkoč.
Tip: Vrkoče môžete vyformovať podľa vlastnej preferencie. Ten náš sme na koncoch spojili a vytvorili okrúhly pletenec.
Hotový pletenec preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie jemne potretý olejom. Pletenec potrieme vajíčkom a dáme piecť na 30-35 minút (alebo dozlatista) do rúry predhriatej na 175°C.
Pletenec sme po vybratí z rúry potreli maslom a nechali vychladnúť.
Nechaj hodnotenie