Bezlepkové cestoviny Cornito v akcii od 1,29€ a doprava 🚙 nad 60€ zadarmo.

Veľkonočný pletenec

bezlepkový veľkonočný pletenec

Neodmysliteľnou súčasťou tohtoročných sviatočných receptov je veľkonočný pletenec – kysnutý chlebík nasladko so sušenými brusnicami a hrozienkami a s jemnou citrónovou dochuťou 🍋 Recept sme prispôsobili aj pre ochutnávačov s laktózovou intoleranciou🥛🚫

AutorJessicaKategóriaKoláče a dezertyNáročnosťStredná

Počet porcií20
Čas prípravy20 minČas varenia30 minCelkový čas50 min

 115 g vegánskeho masla izbovej teploty
 130 g kryštálového cukru
 120 ml rastlinného mlieka
 120 ml vlažnej vody
 2 ČL sušeného aktívneho droždia
 4 ČL citrónovej kôry
 3 vajcia izbovej teploty
 vanilkový extrakt
 štipka soli

1

Vo vlažnej vode zmiešame lyžičku cukru so sušeným droždím a odložíme nabok.

2

V hrnci s mliekom roztopíme maslo a necháme jemne vychladnúť.

3

Vo veľkej mise vyšľaháme vajíčka s cukrom. Ďalej pridáme zmes masla a mlieka, droždie, vanilkový extrakt, citrónovú kôru a znova mixujeme.

4

Zmeníme nadstavec na mixéri na miesiaci hák na cesto a postupne primiešavame múku zmiešanou so štipkou soli. Primiešavame múku, kým nebude mať cesto hladkú a jemne lepivú konzistenciu.

5

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a ďalej miesime rukami dovtedy, kým sa cesto neprestane lepiť. Vytvarujeme z neho guľu a presunieme do misy vymastenej rastlinným olejom. Vrch cesta taktiež potrieme jemnou vrstvou oleja. Misu prekryjeme potravinárskou fóliou a umiestnime na teplé miesto. Cesto necháme kysnúť približne 40-45 minút.

6

Vykysnuté cesto vyklopíme opäť na jemne pomúčenú dosku a rozdelíme na tri rovnaké časti a zapletieme vrkoč.

7

Tip: Vrkoče môžete vyformovať podľa vlastnej preferencie. Ten náš sme na koncoch spojili a vytvorili okrúhly pletenec.

8

Hotový pletenec preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie jemne potretý olejom. Pletenec potrieme vajíčkom a dáme piecť na 30-35 minút (alebo dozlatista) do rúry predhriatej na 175°C.

9

Pletenec sme po vybratí z rúry potreli maslom a nechali vychladnúť.

 

Veľkonočnú výslužku pre šibačov a kupačov nájdeš v sekcii bezlepkové sladkosti na Veľkú noc

 

Páči sa ti tento recept? Budeme radi, ak nám o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Ak recept aj vyskúšaš, neváhaj sa s nami podeliť s výsledkom na Instagrame alebo Facebooku a označením @bezlepkac. My ho radi prezdieľame a uvidia ho aj ostatní bezlepkáči!

Pre ďalšiu inšpiráciu si pozri všetky bezlepkové recepty. Prípadne si pozri bezlepkové produkty na e-shope.

Ingredients

 115 g vegánskeho masla izbovej teploty
 130 g kryštálového cukru
 120 ml rastlinného mlieka
 120 ml vlažnej vody
 2 ČL sušeného aktívneho droždia
 4 ČL citrónovej kôry
 3 vajcia izbovej teploty
 vanilkový extrakt
 štipka soli

Directions

1

Vo vlažnej vode zmiešame lyžičku cukru so sušeným droždím a odložíme nabok.

2

V hrnci s mliekom roztopíme maslo a necháme jemne vychladnúť.

3

Vo veľkej mise vyšľaháme vajíčka s cukrom. Ďalej pridáme zmes masla a mlieka, droždie, vanilkový extrakt, citrónovú kôru a znova mixujeme.

4

Zmeníme nadstavec na mixéri na miesiaci hák na cesto a postupne primiešavame múku zmiešanou so štipkou soli. Primiešavame múku, kým nebude mať cesto hladkú a jemne lepivú konzistenciu.

5

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a ďalej miesime rukami dovtedy, kým sa cesto neprestane lepiť. Vytvarujeme z neho guľu a presunieme do misy vymastenej rastlinným olejom. Vrch cesta taktiež potrieme jemnou vrstvou oleja. Misu prekryjeme potravinárskou fóliou a umiestnime na teplé miesto. Cesto necháme kysnúť približne 40-45 minút.

6

Vykysnuté cesto vyklopíme opäť na jemne pomúčenú dosku a rozdelíme na tri rovnaké časti a zapletieme vrkoč.

7

Tip: Vrkoče môžete vyformovať podľa vlastnej preferencie. Ten náš sme na koncoch spojili a vytvorili okrúhly pletenec.

8

Hotový pletenec preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie jemne potretý olejom. Pletenec potrieme vajíčkom a dáme piecť na 30-35 minút (alebo dozlatista) do rúry predhriatej na 175°C.

9

Pletenec sme po vybratí z rúry potreli maslom a nechali vychladnúť.

Veľkonočný pletenec

Čo o nás hovoria zákazníci?

Andrej Laciak majiteľ a redaktor na Bezlepkáč.sk. Už skoro 10 rokov píšem recepty, články, informácie o bezlepkovej diéte.
[]