Zľavový kód "bezlepkac10" na 10% zľavu pri nákupe nad 30€ uplatníte v košíku.

Teffová múka

Teffová múka

Teffová múka patrí medzi bezlepkové múky ideálne pre celiatikov. Vyrába sa mletím drobných semienok miličky habešskej. Táto rastlina sa inak nazýva aj trpasličie proso alebo teff (z amharského teffa = stratený), z čoho je odvodený aj celkový názov teffová múka. Pomenovanie sa tiež týka aj rozmerov zrniečok, ktoré majú len okolo 0,5 mm. Milička Habešská sa pestuje v Etiópii, kde má aj široké spektrum využitia niekoľko tisíc rokov ako tradičná rastlina.

Okrem toho, že je táto múka skvelá pre celiatikov, má aj pre bežného konzumenta množstvo prospešných vlastností. Je ľahko stráviteľná a obsahuje mnoho zdraviu prospešných látok.

Výroba

Teffová múka sa vyrába z už spomínanej miličky habešskej. Miličky patria do čeľade tráv lipnicovité. Steblá dorastajú do výšky až troch metrov a sú rozšírené prakticky po celom svete. Najlepšie sa im darí v subtrópoch a za ich domovinu sa považuje Etiópia. V súčasnosti sa často pestujú ako obilniny, či krmoviny a to v rôznych odrodách: bielych, tmavých, či červených.

Teffová múka a jej výhody

múka

Základnou výhodou tejto múky je, že je nesmierne nutrične bohatá. Obilnina, ktorá sa používa na jej výrobu je známa ako plodina s nesmierne bohatým zložením a je zdrojom polysacharidov aj bielkovín. Okrem toho obsahuje aj cenné esenciálne aminokyseliny a solídne množstvo vlákniny. Obsahuje tiež vitamíny, stopové prvky a minerálne látky, ktoré v malom množstve pozitívne ovplyvňujú náš organizmus.

Nesmierne dôležitý je napríklad vysoký obsah železa, ktorý je až o 40% väčší ako pri bežnej pšenici. Drobné semienka sú navyše prirodzene bezlepkové, čo predstavuje skvelý zdroj potravy pre ľudí na bezlepkovej diéte. Teffová múka je vhodná napríklad aj pre športovcov, tehotné ženy, či staršie osoby a výrazný vplyv môže mať aj pri redukcii hmotnosti.

Teffová múka má tiež nízky glykemický index, vďaka čomu je nesmierne vhodná aj pre diabetikov. Vysoké množstvo vlákniny spôsobuje tiež ľahké trávenie tejto obilniny.

Použitie

Bezlepková teffová múka sa dá používať napríklad pri pečení, pričom až 30% z množstva múky v recepte môžete nahradiť práve teffovou múkou. Navyše samotné jedlo bude omnoho viac nutrične vyvážené a má príjemnú orieškovú chuť. Vhodná je na prípravu slaných aj sladkých receptov, pričom napríklad pečivo z tejto múky vydrží dlho čerstvé.

Z bezlepkových múk je nesmierne vhodná aj kukuričná múka, ktorá je tiež vhodná na prípravu mnohých receptov. Nech už si vyberiete akúkoľvek z týchto múk, máte záruku, že jedlo, ktoré vytvoríte bude nutrične bohaté. Je nesmierne dôležité siahať po kvalitných produktoch na bežnú konzumáciu, pretože tie priamo ovplyvňujú naše zdravie.

Obe spomínané múky nájdete v našom bezlepkovom e-shope.

[]