Celiakia príznaky

  • by
celiakia príznaky

Posledná aktualizácia článku prebehla: 28. marca 2020

Celiakia (intolerencia lepku) je autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje hlavné tenké črevo. Vyvolaná je neznášanlivosťou bielkovín pšenice, jačmeňa, raže a ovsa. Táto neznášanlivosť sa vzťahuje predovšetkým na zmes bielkovín obilných zŕn glutén – lepok. V súčasnosti je táto choroba čím ďalej tým viac rozšírená a je to spôsobené genetickými predispozíciami, rovnako ako aj stravovacími návykmi, či imunitným systémom. Poďme sa teda spolu pozrieť na celiakia príznaky.

Je alergia na lepok a celiakia to isté?

Nie. Alergia na potraviny sa vyskytuje pomerne zriedkavo a je vyvolaná reakciou imunitného systému na niektoré zložky potraviny (alergény). Liečba potravinovej alergie spočíva v eliminácii danej potraviny.

Intolerancia na lepok – neznášanlivosť potravín (v tomto prípade to môžeme nazvať Celiakia) je spôsobená rôznymi neimunologickými príčinami. Pri väčšine intolerancií je príčinou deficit črevného enzýmov, ktoré vedú k poruche vstrebávania rôznych zložiek. Pri celiakii dochádza k neznášanlivosti lepku.

Aké má celiakia príznaky?

Príznaky celiakie sú rôzne, no v zásade sú veľmi podobné ako pri alergii na lepok. Predovšetkým ide o problémy s trávením, pretože tie priamo celiakia spôsobuje. Niektorí pacienti však môžu byť aj bez klinických príznakov. Taktiež ak nejaké z týchto príznakov máte, neznamená to automaticky, že máte celiakiu. Je veľmi dobré navštíviť odborníka, ktorý vám vyšetrením zistí presné problémy. Najčastejšie celiakia príznaky sú:

  • hnačka,
  • chudnutie,
  • nadúvanie,
  • bledosť,
  • vyrážky,
  • žltá koža,
  • znížený počet červených krviniek,
  • vypadávanie vlasov, lámavé vlasy,
  • lámavé nechty,
  • krvácanie,
  • dýchavičnosť,
  • pocit mravčenia,
  • bolesť kostí,
  • hematóm,
  • opuch,
  • svalová slabosť,
  • krvácanie do kĺbov,
  • svalové kŕče,
  • rednutie kostí
  • a mnoho ďalších…

celiakia príznaky

Čo celiakia vlastne je?

Celiakia je geneticky podmienené vrodené autoimunitné ochorenie. To znamená, že človek sa s celiakiou už narodí a nedá sa vyliečiť. Celiakia však nevzniká hneď po narodení. Začína sa najčastejšie koncom prvého roka života (po zavedení múčnych jedál do stravy) alebo v druhom a treťom roku života. Príznaky celiakie sa teda môžu prejaviť až neskôr. Taktiež však sú už dnes známe prípady, kedy sa o svojej intolerancii, kvôli nie viditeľným príznakom dozviete omnoho neskôr. 

Následky neznášanlivosti lepku

Nedodržiavanie bezlepkovej diéty či neskorá diagnostika ochorenia môže priniesť rôzne komplikácie. K najnebezpečnejším patria zhubné nádory, ktoré sa objavujú asi u desiatich percent neliečených celiatikov. K ďalším komplikáciám patria poruchy kostného metabolizmu, neuropsychické a komplikácie. Je veľmi dôležité prikladať celiakii dostatočnú dôležitosť pretože si môžete spôsobiť množstvo nebezpečných zdravotných problémov. 

Ako odstrániť príznaky celiakie?

Celiakiu nemožno vyliečiť. Možno ju ale veľmi úspešne zminimalizovať celoživotnou prísnou bezlepkovou diétou. Ak ju budete dodržiavať príznaky celiakie ustúpia. Bezlepková diéta sa skladá predovšetkým z odstránenia potravín s obsahom lepku. Za tieto potraviny je najvhodnejšie zvoliť bezlepkové alternatívy. Bezlepková diéta nelieči intoleranciu, len sa vedome vyhýbate lepku a tým si vaše telo nespôsobuje tráviace ťažkosti.  

Celiakia príznaky

Celiakia môže mať množstvo príznakov, ktoré sú u každého človeka individuálne. Je dôležité sa po odsledovaní príznakov podrobiť aj lekárskemu vyšetreniu.  Ktoré ďalšie príznaky môžu signalizovať intoleranciu na lepok? 

  • Opakujúce sa bolesti hlavy a migrény
  • Tráviace problémy
  • Chronická alebo dlhotrvajúca únava
  • Emocionálne zmeny a duševné problémy
  • Kožné problémy
  • Bolesti svalov súvisiace s Fibromyalgiou
  • Problémy so zubami
  • Zahmlená myseľ
  • Autoimunitné choroby
  • Neplodnosť a opakované potraty

Pre intoleranciu na lepok je tiež veľmi známy aj prejav „malabsorpčného syndrómu“, ktorý sa prejavuje najmä prostredníctovm hnačky, celkovej slabosti, úbytku hmotnosti a tiež depresívnymi stavmi. Nie je však vhodné aby ste si takúto neznášanlivosť identifikovali sami. Zavedenie bezlepkovej diéty bez súhlasu lekára môžu totiž vášmu telu spôsobiť viac škody ako úžitku.  

celiakia

Pokiaľ pozorujete niektoré z príznakov celiakie, vyskúšajte tieto tipy pre bezlepkovú stravu

Keď pociťujete niektoré z vyššie uvedených príznakov po konzumácií potravín obsahujúcich lepok, určite stojí za skúšku ešte pred návštevou doktora, vyradiť z Vášho jedálnička potraviny obsahujúce lepok. Lepok sa nachádza v obilninách. V prvom rade sa teda treba vyhnúť klasickému chlebu a pečivu. Taktiež aj všetkým výrobkom obsahujúcim pšenicu, kuskus, jačmen, špaldu, ovos a raž.

Výrobky z obilnín, ako sú: múka, chlieb pečivo, knedle, lievance, palacinky, vločky, krúpy, krúpky, cestoviny, kaše, koláče, zákusky, torty, keksíky, piškóty, oblátky, strúhanka, cukríky s použitím múky.

Nekonzumujte ani múku a cestoviny pokiaľ na nich nie je uvedené, že neobsahujú pšenicu, teda že sú bezlepkové prípadne kukuričné.

Medzi lepkové potraviny patria napríklad i mäsové a instantné výrobky či dochucovadlá. Vždy si preto prečítajte štítky na potravinách predtým, než ich kúpite.

Do vášho jedálnička by ste mali zaradiť predovšetkým bezlepkové potraviny. Ich špecifikácia je veľmi jednoduchá, pretože pri ich nákupe ich rozoznáte podľa stanoveného symbolu. Sú označené  prekríženým klasom. Potraviny, ktoré sú takto označené sú bezlepkové a teda ich môžete smelo zaradiť do vášho jedálnička. Tiež sú označované pojmom gluten free. Napriek tomu však odporúčame sledovať zloženie jednotlivých potravín.

Hodnotenie
[Hodnotenie: 5 Priemer: 3.8]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *