Bezlepkové cestoviny Cornito v akcii od 1,29€ a doprava 🚙 nad 60€ zadarmo.

Éclairs

bezlepkové Eclairs

Bezlepkové éclairs sa u nás stali valentínskym reprezentantom 💕
Ak ste o tomto francúzskom zákusku ešte nepočuli alebo nechutnali, odporúčame ho všetkým milovníkom veterníkov, ktoré sú slovenským ekvivalentom tohto lahodného dezertu.
Klasické odpaľované cesto plnené vanilkovým krémom, poliate čokoládovou polevou a posypané lyofilizovanými malinami pohladia všetky chuťové poháriky.
Ideálne sladké potešenie k valentínskej večeri 🥂 😋

AutorJessicaKategóriaKoláče a dezertyNáročnosťStredná

Počet porcií15
Čas prípravy30 minČas varenia30 minCelkový čas1 hod

Pudingový krém
 430 ml mlieka
 30 g kukuričného škrobu
 30 g kryštálového cukru
 4 žĺtka
 vanilkový extrakt
 soľ
Cesto
 230 ml vody
 120 g múky
 110 g masla
 1 ČL psyllium husk
 soľ
Čokoládová poleva
 250 ml smotany na varenie
 250 g čokolády

Pudingový krém
1

V hrnci poriadne zmiešame všetky ingrediencie a následne za stáleho miešania privedieme do varu.

2

Keď bude mať krém hustú konzistenciu, odstavíme z ohňa a scedíme do misy, aby sme odstránili hrudky.

3

Takto pripravený krém zakryjeme fóliou (zabránime tak tvorbe kože na povrchu). Krém dáme stuhnúť do chladničky na min. 3 hodiny (najlepšie na noc).

Cesto
4

Maslo rozpustíme na miernom plameni spolu s vodou a soľou. Následne odstavíme a primiešame múky a psyllium. Masu vrátime späť na oheň a miešame približne dve minúty.

5

Cesto opäť odstavíme z ohňa a približne minútu premiešame ručným mixérom (dopomôžeme tak cestu jemne vychladnúť). Za stáleho miešania začneme primiešavať po jednom vajíčka.

6

Cukrárske vrecko naplníme hotovým cestom a na plech vystlaným papierom na pečenie tvoríme pásiky (približne 10 cm dlhé).

7

Cesto potrieme trochou vody a dáme piecť do rúry predhriatej na 210°C na 10 minút. Teplotu znížime na 175°C a necháme piecť ďalších 20 minút.

8

Hotové éclairs vyberieme z rúry a prepichneme malou špajdľou, aby vypustili prebytočnú paru a necháme úplne vychladnúť.

Čokoládová poleva
9

Smotanu na varenie privedieme do varu. Čokoládu rozlámeme na menšie kúsky a dáme do misky. Čokoládové kúsky zalejeme horúcou smotanou a necháme 1 minútu v pokoji. Následne polevu dobre rozmiešame, kým sa celá čokoláda neroztopí.

Zdobenie
10

Do cesta zo spodnej časti za pomoci špajdle otvoríme dve menšie dierky. Cukrárske vrecko naplníme krémom a vtlačíme do vytvorených dierok.

11

Takto naplnené éclairs na záver namočíme zvrchu do čokoládovej polevy a posypeme lyofilizovanými malinami.

12

Valentínsky tip:
vychladnutý pudingový krém môžeme zafarbiť potravinárskym farbivom. Pred plneným pridáme do krému 5 kvapiek červenej farby a dobre premiešame.

 

Páči sa ti tento recept? Budeme radi, ak nám o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Ak recept aj vyskúšaš, neváhaj sa s nami podeliť s výsledkom na Instagrame alebo Facebooku a označením @bezlepkac. My ho radi prezdieľame a uvidia ho aj ostatní bezlepkáči!

Pre ďalšiu inšpiráciu si pozri všetky bezlepkové recepty. Prípadne si pozri bezlepkové produkty na e-shope.

Ingredients

Pudingový krém
 430 ml mlieka
 30 g kukuričného škrobu
 30 g kryštálového cukru
 4 žĺtka
 vanilkový extrakt
 soľ
Cesto
 230 ml vody
 120 g múky
 110 g masla
 1 ČL psyllium husk
 soľ
Čokoládová poleva
 250 ml smotany na varenie
 250 g čokolády

Directions

Pudingový krém
1

V hrnci poriadne zmiešame všetky ingrediencie a následne za stáleho miešania privedieme do varu.

2

Keď bude mať krém hustú konzistenciu, odstavíme z ohňa a scedíme do misy, aby sme odstránili hrudky.

3

Takto pripravený krém zakryjeme fóliou (zabránime tak tvorbe kože na povrchu). Krém dáme stuhnúť do chladničky na min. 3 hodiny (najlepšie na noc).

Cesto
4

Maslo rozpustíme na miernom plameni spolu s vodou a soľou. Následne odstavíme a primiešame múky a psyllium. Masu vrátime späť na oheň a miešame približne dve minúty.

5

Cesto opäť odstavíme z ohňa a približne minútu premiešame ručným mixérom (dopomôžeme tak cestu jemne vychladnúť). Za stáleho miešania začneme primiešavať po jednom vajíčka.

6

Cukrárske vrecko naplníme hotovým cestom a na plech vystlaným papierom na pečenie tvoríme pásiky (približne 10 cm dlhé).

7

Cesto potrieme trochou vody a dáme piecť do rúry predhriatej na 210°C na 10 minút. Teplotu znížime na 175°C a necháme piecť ďalších 20 minút.

8

Hotové éclairs vyberieme z rúry a prepichneme malou špajdľou, aby vypustili prebytočnú paru a necháme úplne vychladnúť.

Čokoládová poleva
9

Smotanu na varenie privedieme do varu. Čokoládu rozlámeme na menšie kúsky a dáme do misky. Čokoládové kúsky zalejeme horúcou smotanou a necháme 1 minútu v pokoji. Následne polevu dobre rozmiešame, kým sa celá čokoláda neroztopí.

Zdobenie
10

Do cesta zo spodnej časti za pomoci špajdle otvoríme dve menšie dierky. Cukrárske vrecko naplníme krémom a vtlačíme do vytvorených dierok.

11

Takto naplnené éclairs na záver namočíme zvrchu do čokoládovej polevy a posypeme lyofilizovanými malinami.

12

Valentínsky tip:
vychladnutý pudingový krém môžeme zafarbiť potravinárskym farbivom. Pred plneným pridáme do krému 5 kvapiek červenej farby a dobre premiešame.

Éclairs

Čo o nás hovoria zákazníci?

Andrej Laciak majiteľ a redaktor na Bezlepkáč.sk. Už skoro 10 rokov píšem recepty, články, informácie o bezlepkovej diéte.
[]