Zinok v potravinách

Zinok v potravinách

Zinok je chemickým prvkom v periodickej tabuľke prvkov so značkou Zn. Prítomnosť tejto zložky v potravinách predstavuje kľúčový aspekt pre dobré fungovanie nášho organizmu – od kvality našej pokožky ovplyvňuje aj imunitu, či vitalitu. Tento komponent sa nachádza v našom tele, pričom najväčšie množstvo je práve v kostiach, koži a vo vlasoch. Rovnako je však potrebné vedieť, že jeho zásoba v tele je obmedzená a aj preto je potrebné prihliadať na jeho dostatočné množstvo prijímané v potravinách, či výživových doplnkoch.

Zinok denná dávka

zinok
zdroj: https://zdravoteka.sk/magazin/na-co-zinok-ucinkuje-potravinove-zdroje/

Dávkovanie zinku predstavuje nesmierne podstatnú súčasť jeho benefitov pre naše telo. Maximálna denná dávka predstavuje u dospelých ľudí 15 mg denne. Deti by mali dodržiavať maximálnu dennú dávku 7 mg denne. Rozdiel predstavujú tehotné ženy, ktoré vyžadujú väčšiu odporúčanú dávku, no nemali by prekročiť maximálnu hranicu 20 mg denne. Športovci by mali dodržiavať dávkovanie pod maximu 25 mg na deň.

Odporúčaná denná dávka pre dospelých je 10 – 15 miligramov, u tehotných a dojčiacich žien 16 až 19 mg. Dlhodobé užívanie viac ako 25 mg zinku denne by ste mali konzultovať s vašim lekárom.

Ak chcete, aby ste zinok užívali čo najlepšie, môžete využívať buď kvalitné výživové doplnky alebo si vyberať potraviny s vysokým obsahom zinku. Zinkové suplementy by sa nemali užívať pred alebo po káve a dávkovanie by ste mali dodržiavať podľa stanovení výrobcu. Ktoré potraviny obsahujú väčšie množstvo zinku?

Zinok v potravinách

Typ potravinyKonkrétne zdroje zinku
Mliečne výrobkymlieko, jogurt, kvalitný syr z kozieho a kravského mlieka
Orechy a semenátekvicové semienka, konopné semienka, kešu, arašidy, píniové orechy
Celozrnné obilninyovos, quinoa, hnedá ryža
Mäsohovädzie, bravčové, jahňacie, morčacie, kuracie, prípadne bizónie
Ryby a mäkkýšeustrice, kraby, slávky, homáre, platesy, sardinky, losos
Strukovinycícer, šošovica, fazuľa (vhodná je aj čierna fazuľa)
Zeleninašpenát, brokolica, špargľa, hrášok, repová zelenina, kapusta, cesnak

Nadbytok zinku

zinok v potravinách
zdroj: https://imunita.online/zinok/

Nadbytok zinku spôsobuje predovšetkým zníženie hladiny medi a železa. Tieto prvky predstavujú nevyhnutný komponent pre tvorbu červených krviniek. Medzi ďalšie negatívne efekty patrí poškodenie imunitných funkcií, zníženie dobrého HDL cholesterolu v krvi a rozvoj aterosklerózy. Rovnako sa nadmerný príjem môže spájať s tráviacimi ťažkosťami, či narušiť spermatogenézu.

Zinok teda patrí medzi esenciálne prvky v našom tele. V každom prípade, pri užívaní zinku musíme dbať na to, aby sme neprekračovali denné maximálne dávky a získavali zinok z kvalitných zdrojov. V prípade problémov s nedostatkom zinku komunikujte ohľadom dennej dávky s vašim lekárom.

[]