Bezlepkové cestoviny Cornito v akcii od 1,29€ a doprava 🚙 nad 60€ zadarmo.

Medvedí cesnak: zber, príprava a skladovanie

medvedi_cesnak

Medvedí cesnak, latinsky Alliu ursinum, je bylinka známa svojou výraznou vôňou a špecifickou korenistou chuťou, vďaka ktorej sa využíva pri príprave jedál. Známy je tiež svojimi liečivými účinkami pre naše telo a zdravie organizmu. Už v minulosti ho ľudia vo veľkej miere využívali v kuchyni a pri liečbe rôznych ochorení.


Kde a kedy rastie medvedí cesnak?

Medvedí cesnak sa vyskytuje hlavne v lesoch strednej a západnej Európy, no môžeme ho nájsť aj na území balkánskeho polostrova, Veľkej Británie a oblasti Škandinávie. Vo veľkom množstvo ho teda môžeme zberať na našom území Slovenska a susedných Čiech.

mcesnak_les

Medvediemu cesnaku vyhovujú najmä podmienky lesnatých a lužných lesov. Rastlinky teda vyžadujú vyššiu vlhkosť a úrodnú pôdu. Kedy rastie medvedí cesnak? Jeho rast začína skoro na jar. Kvitne až do konca mája. Po odkvitnutí sa jeho listy a stonka stanú súčasťou pôdy, kde sa rozložia na organickú hmotu.

Teraz už viete, kde máte medvedí cesnak hľadať. Ako ho však medzi rastlinami rozpoznať ? Medvedí cesnak patrí medzi prízemné zelené bylinky, ktoré sa väčšinou vyskytujú v húfoch vo svojom, už spomínanom, prirodzenom prostredí. Rastlina dosahuje maximálnu výšku 10-45 cm. Najtypickejším znakom tejto byliny je predovšetkým jej cesnaková vôňa.

Mandľové muffiny s pomarančom – KEJK

8,99 s DPH
Hands off my chocolate - vegánska čokoláda
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Na čo si dať pri zbere pozor ❗

Popularita medvedieho cesnaku stále rastie a tak sa na jeho zber vydáva do lesov čoraz viac ľudí. Vyskytuje sa však stále viac prípadov, kedy si ľudia z nepozornosti pomýlia medvedí cesnak s inými rastlinami, ktoré bývajú jedovaté. Ide najmä o jedovatú konvalinku a jesienku obyčajnú, ktoré sú s medvedím cesnakom veľmi podobné – sú však vysoko jedovaté. Ako teda rozoznáme medvedí cesnak od ostatných bylín?


 Vôňa

Najtypickejším znakom je už spomínaná výrazná cesnaková vôňa jeho listov. Tá sa prejavuje aj rozdrvením listov, tu však treba dávať pozor, keďže silné chemikálie spôsobujú, že vôňa ostáva na rukách dlhú dobu a tak sa môžeme pri ďalšej byline ľahko pomýliť. Azda najbezpečnejším spôsobom je orientovať sa podľa vzhľadu kvetov – kvet medvedieho cesnaku má bielu farbu a na rozdiel od kvetu jedovatej konvalinky rastie smerom hore.

Ak si však pri zbere naozaj nie ste istý, či sa jedná o medvedí cesnak, pred jeho využitím v kuchyni Vám odporúčame poradiť sa so skúsenejšími zberačmi.


Medvedí cesnak a liečivé účinky

medvedí_cesnak_pesto

Táto bylinka nájde svoje využitie v boji so žalúdočnými ťažkosťami ako je zápcha, hnačka a pocit nafukovania. Odporúča sa zaradiť do jedálnička aj pri zvýšenej hladine cholesterolu alebo vysokom krvnom tlaku. Vďaka jeho špecifickému zloženiu má skvelé detoxikačné účinky a využíva sa tak pri rôznych detoxikačných a dezinfekčných kúrach.

Celkovo nášmu telu pomáha posilňovať imunitu voči sezónnym ochoreniam. Môže pomôcť aj ľuďom, ktorí majú problémy s častými bolesťami hlavy. Využitie má aj pri liečení ochorení horných dýchacích ciest.


Čo s medvedím cesnakom?

Pri bylinách s liečivými účinkami je známe, že tepelným spracovaním sa obsah ich účinných látok zmenšuje. Najlepšie je preto konzumovať medvedí cesnak čerstvý. V takomto prípade sa využíva ako súčasť šalátov, príloh k jedlám alebo sa po nakrájaných kúskoch pridáva do rôznych nátierok. Veľmi známe je pesto z medvedieho cesnaku.
V teplej kuchyni sa medvedí cesnak využíva vďaka jeho korenistej chuti. Má tiež veľmi výraznú vôňu a využíva sa tak najčastejšie pri príprave polievok, pečených rýb, mäsa alebo cestovín s medvedím cesnakom.

Skladovanie medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak rastie bohužiaľ len určité obdobie roka, preto je vhodné predstaviť si spôsoby, ako môžeme medvedí cesnak počas roka skladovať. Možností je naozaj veľa, preto si povieme o tých najčastejších.

  • Jednoduchý spôsob skladovania medvedieho cesnaku je jeho zamrazovanie. Listy je potrebné najprv umyť, osušiť a následne ich nakrájame, zabalíme do malých šáčkov a uchovávame v mrazničke.
  • Druhou možnosťou ako skladovať túto rastlinu dlhodobo, je výroba pesta. Na našej stránke nájdete aj recept na pesto z medvedieho cesnaku. Na prípravu budete potrebovať okrem medvedieho cesnaku aj olej a soľ. Hotová zmes skladovaná v chladničke v dobre uzatvorených nádobách nám vydrží aj jeden rok.
  • Sušený ho môžete nájsť aj v rôznych obchodoch. Nevýhodou tejto formy uskladnenia je najmä malé množstvo vitamínov. Omnoho účinnejšie je preto mrazenie.

Príprava pesta z medvedieho cesnaku

medvedi_cesnak_jedlo

Pesto z medvedieho cesnaku je jednou z najlepších foriem ako zachovať všetky živiny. Ingrediencie na výrobu pesta sú: čerstvý medvedí cesnak, orechy, chilli, citrón, soľ a olivový (prípadne ľanový, lieskový) olej. Prvým krokom pri príprave je medvedí cesnak dôkladne očistiť.

Po vysušení bylinky pomixujte mixérom a počas mixovania pridajte soľ, citrón a olej. Všetky suroviny aj s orechmi môžete pomiešať zároveň. Olej ďalej pridávajte podľa potreby, aby ste dosiahli požadovanú hustotu. Pesto sa skladuje v chladničke a môžete ho využívať na rôzne recepty.

Medvedí cesnak tinktúra

Na prípravu tinktúry budete potrebovať: fľašu vodky alebo iného tvrdého alkoholu a čerstvé listy medvedieho cesnaku. Listy najprv poriadne premyte, nechajte presušiť a nakrájajte na čo najmenšie kúsky. Tieto kúsky postupne pridávajte do pripravenej fľašky. Cesnak zalejeme alkoholom doplna. Po zatvorení fľaškou zatrasieme a tinktúra je hotová a stačí ju na 14 dní uložiť vedľa zdroja tepla.

Užívanie tinktúry je 10-15 kvapiek zriedených vodou. Trvanlivosť tinktúry je 1-3 roky, ideálne je však každý rok si pripraviť novú.


Medvedí cesnak sa ďalej využíva:

  • pri liečbe chrípky, angíny a miernej tuberkulózy
  • proti úzkostiam, bolestiam hlavy a nespavosti
  • proti črevným parazitom
  • má antibakteriálne účinky, podporuje tvorbu bielych krviniek

Čo o nás hovoria zákazníci?

Andrej Laciak majiteľ a redaktor na Bezlepkáč.sk. Už skoro 10 rokov píšem recepty, články, informácie o bezlepkovej diéte.
[]