Medvedí cesnak: zber, príprava a skladovanie

medvedi_cesnak

Medvedí cesnak, latinsky Alliu ursinum, je známa bylinka vyskytujúca sa v lesoch Európy a Ázie. Je známy svojou výraznou vôňou a špecifickou korenistou chuťou, vďaka ktorej sa využíva pri príprave jedál. Známy je tiež svojimi liečivými účinkami pre naše telo a zdravie organizmu.


Kde ho nájdeme?

Medvedí cesnak sa vyskytuje hlavne v lesoch strednej a západnej Európy, no môžeme ho nájsť aj na území balkánskeho polostrva, Veľkej Británie a oblasti Škandinávie. Vo veľkom množstvo ho teda môžeme zberať na našom území Slovenska a susedných Čiech.


Zber medvedieho cesnaku

Patrí medzi byliny, ktoré začínajú rásť v období jari a kvitne až do konca mája. Ak vieme ako medvedí cesnak vyzerá, v lesoch ho určite neprehliadneme, pretože väčšinou pokrýva veľkú plochu medzi stromami. Nemusíme mať extrémne citlivý čuch, aby sme jeho prenikavú vôňu cítili už z diaľky. Skúsení zberači medvedieho cesnaku odporúčajú trhať malé lístky, ktoré sú narozdiel od tých väčších chuťovo lepšie a výživnejšie.


Na čo si dať pri zbere pozor

mcesnak_les

Popularita medvedieho cesnaku stále rastie a tak sa na jeho zber vydáva do lesov čoraz viac ľudí. Vyskytuje sa však stále viac prípadov, keď si ľudia z nepozornosti pomýlia medvedí cesnak s inými rastlinami, ktoré bývajú jedovaté. Ide najmä o jedovatú konvalinku a jesienku obyčajnú, ktoré sú s medvedím cesnakom veľmi podobné – sú však vysoko jedovaté. Ako teda rozoznáme medvedí cesnak od ostatných bylín?


 Vôňa

Najtypickejším znakom je už spomínaná výrazná cesnaková vôňa jeho listov. Tá sa prejavuje aj rozdrvením listov, tu však treba dávať pozor, keďže silné chemikálie spôsobujú, že vôňa ostáva na rukách dlhú dobu a tak sa môžeme pri ďalšej byline ľahko pomýliť. Azda najbezpečnejším spôsobom je orientovať sa podľa vzhľadu kvetov – kvet medvedieho cesnaku má bielu farbu a narozdiel od kvetu jedovatej konvalinky rastie smerom hore.

Ak si však pri zbere naozaj nie ste istý, či sa jedná o medvedí cesnak, pred jeho využívaním v kuchyni Vám odporúčame poradiť sa so skúsenejšími zberačmi.


Liečivé účinky

medvedí_cesnak_pesto

Medvedí cesnak nájde svoje využitie v boji so žalúdočnými ťažkošťami ako je zápcha, hnačka a pocit nafukovania. Odporúča sa zaradiť do jedálnička aj pri zvýšenej hladine cholesterolu alebo vysokom krvnom tlaku. Vďaka jeho špecifickému zloženiu má skvelé detoxikačné účinky a využíva sa tak pri rôznych detoxikačných a dezinfekčných kúrach. Celkovo nášmu telu pomáha posilňovať imunitu voči sezónnym ochoreniam.


Medvedí cesnak v kuchyni

medvedi_cesnak_jedlo

Pri bylinách s liečivými účinkami je známe, že tepelným spracovaním sa obsah ich účinných látok zmenšuje. Najlepšie je preto konzumovať medvedí cesnak čerstvý. V takomto prípade sa využíva ako súčasť šalátov, príloh k jedlám alebo sa po nakrájaných kúskoch pridáva do rôznych nátierok. Veľmi známe je pesto z medvedieho cesnaku.
V teplej kuchyni sa medvedí cesnak využíva vďaka jeho korenistej chuti. Má tiež veľmi výraznú vôňu a využíva sa tak najčastejšie pri príprave polievok, cestovín, pečených rýb alebo mäsa.


Skladovanie medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak rastie bohužiaľ len určité obdobie roka, preto je vhodné predstaviť si spôsoby, ako môžeme medvedí cesnak počas roka skladovať. Možností je naozaj veľa, preto si povieme o dvoch najčastejších.

  • Jednoduchý spôsob skladovania medvedieho cesnaku je jeho zamrazovanie. Listy je potrebné najprv umyť, osušiť a následne ich nakrájame zabalíme do malých šáčkov a uchovávame v mrazničke.
  • Druhou možnosťou ako uložiť medvedí cesnak na dlhú dobu je výroba mixovanej zmesy vo forme pasty. Na prípravu okrem medvedieho cesnaku využívame olej a soľ. Hotová zmes skladovaná v chladničke v dobre uzavrených nádobách nám vydrží až jeden rok.

Medvedí cesnak sa ďalej využíva na:

  • pri liečbe chrípky, angíny a miernej tuberkulózy
  • proti úzkostiam, bolestiam hlavy a nespavosti
  • proti črevným parazitom
  • má antibakteriálne účinky, podporuje tvorbu bielych krviniek
Hodnotenie
[Total: 0 Average: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *