Bezlepkové cestoviny Cornito v akcii od 1,29€ a doprava 🚙 nad 60€ zadarmo.

Osie hniezda so škoricou a orechami

Bezlepkové osie hniezda

AutorAndrejKategóriaKoláče a dezertyNáročnosťNízka

Dnes Vám ponúkame recept na výborný jesenný koláčik, plný vône škorice, orechov, vanilky...a teda jesene.

Počet porcií1
Čas prípravy15 minČas varenia30 minCelkový čas45 min

Nabezlepkové osie hniezda potrebujeme:
 300 g múky - Bakery mix - Liana
 50 g cukru
 1 ks vajce
 250 ml teplej vody/mlieka
 15 g droždia
 50 g roztopeného masla (môžeme nahradiť olejom)
Na plnku je potrebujeme:
 100 g zomletých vlašských orechov
 1 ks vanilínový cukor
 2 ČL škorice
 2 PL hrozienok
 4 PL masla (na potretie vyvaľkaného cesta)

1

Všetky ingrediencie na plnku okrem masla spolu zmiešame.

2

Najprv si pripravíme kvások, zo 100ml vody, malej lyžičky cukru a droždia. Zmes trošku posypeme troškou múky.

3

Dokiaľ kvások vykysne, navážime si 300g múky a zmiešame zvyšný cukor a vodu, pridáme 1 vajce a kvások a rozpustené maslo.

4

Celú zmes miešame elektrickým mixérom približne 3 minúty tak, aby bolo hladké.

5

Cesto prikryjeme fóliou a necháme kysnúť asi 50 minút na teplom mieste.
Za to sa Vám odvďačí zdvojnásobením objemu.

6

Na pracovnej doske, ktorú pomúčime Bakery mixom si rozdelíme cesto na dve polovice a každú vyvaľkáme na obdĺžnik, asi 30x20cm.
Potrieme rozpusteným maslom a posypeme pripravenou sypkou plnkou.

7

Stočíme pekne a hlavne pevne ako roládu. Potom krájame rezy asi 3 cm a kladieme na plech na papier na pečenie odkrojenou stranou, čiže vidíme zrolované cesto s plnkou. Takto sa nakrája asi 24 kúskov .Nakoniec potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme asi 30 minút pri 180°C.

8

Ešte horúce vyberieme z plechu a dáme vychladnúť na mriežku. "Sladké ritky" si osie hniezda môžu ešte pocukrovať, no my - zdraví bezlepkáči už nie, my si už len pochutnávame na voňavých koláčikoch a hľadáme osy-čiže hrozienka.
Tak dobrú chuť! ...a uvarte si k tomu aj dobrý čaj, budete mať naozaj príjemný olovrant.

Páči sa ti tento recept? Budeme radi, ak nám o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Ak recept aj vyskúšaš, neváhaj sa s nami podeliť s výsledkom na Instagrame alebo Facebooku a označením @bezlepkac. My ho radi prezdieľame a uvidia ho aj ostatní bezlepkáči!

Pre ďalšiu inšpiráciu si pozri všetky bezlepkové recepty. Prípadne si pozri bezlepkové produkty na e-shope.

Ingredients

Nabezlepkové osie hniezda potrebujeme:
 300 g múky - Bakery mix - Liana
 50 g cukru
 1 ks vajce
 250 ml teplej vody/mlieka
 15 g droždia
 50 g roztopeného masla (môžeme nahradiť olejom)
Na plnku je potrebujeme:
 100 g zomletých vlašských orechov
 1 ks vanilínový cukor
 2 ČL škorice
 2 PL hrozienok
 4 PL masla (na potretie vyvaľkaného cesta)

Directions

1

Všetky ingrediencie na plnku okrem masla spolu zmiešame.

2

Najprv si pripravíme kvások, zo 100ml vody, malej lyžičky cukru a droždia. Zmes trošku posypeme troškou múky.

3

Dokiaľ kvások vykysne, navážime si 300g múky a zmiešame zvyšný cukor a vodu, pridáme 1 vajce a kvások a rozpustené maslo.

4

Celú zmes miešame elektrickým mixérom približne 3 minúty tak, aby bolo hladké.

5

Cesto prikryjeme fóliou a necháme kysnúť asi 50 minút na teplom mieste.
Za to sa Vám odvďačí zdvojnásobením objemu.

6

Na pracovnej doske, ktorú pomúčime Bakery mixom si rozdelíme cesto na dve polovice a každú vyvaľkáme na obdĺžnik, asi 30x20cm.
Potrieme rozpusteným maslom a posypeme pripravenou sypkou plnkou.

7

Stočíme pekne a hlavne pevne ako roládu. Potom krájame rezy asi 3 cm a kladieme na plech na papier na pečenie odkrojenou stranou, čiže vidíme zrolované cesto s plnkou. Takto sa nakrája asi 24 kúskov .Nakoniec potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme asi 30 minút pri 180°C.

8

Ešte horúce vyberieme z plechu a dáme vychladnúť na mriežku. "Sladké ritky" si osie hniezda môžu ešte pocukrovať, no my - zdraví bezlepkáči už nie, my si už len pochutnávame na voňavých koláčikoch a hľadáme osy-čiže hrozienka.
Tak dobrú chuť! ...a uvarte si k tomu aj dobrý čaj, budete mať naozaj príjemný olovrant.

Osie hniezda so škoricou a orechami

Čo o nás hovoria zákazníci?

Andrej Laciak majiteľ a redaktor na Bezlepkáč.sk. Už skoro 10 rokov píšem recepty, články, informácie o bezlepkovej diéte.
[]