Zľavový kód "bezlepkac10" na 10% zľavu pri nákupe nad 30€ uplatníte v košíku.

Zefir (Zephyr)

AutorVeroničkaKategóriaKoláče a dezertyNáročnosťStredná

Zefir, tiež známy ako zephyr, zephir alebo zefi, je populárna ruská cukrovinka, ktorá sa tradične vyrába šľahaním bobuľového alebo ovocného pyré s cukrom a bielkami. Pridá sa tiež želatinačné činidlo, ako je pektín, želatína alebo agar.

My sme dnes pracovali s práškom agar agar,  ktorý zoženiete vo väčšine obchodov so zdravou výživou. Agar agar vytvára hutnejšie želé než klasická želatína a tak rýchlo sa nerozpustí. Je čisto rastlinného pôvodu a bez kalórii.

Textúra je podobná ako u marshmallow. Je ľahký, vzdušný a zvyčajne má tvar pusinky. Zefir má zvyčajne bielu alebo svetloružovú farbu.

Počet porcií12
Čas prípravy15 minČas varenia45 minCelkový čas1 hod

Ovocný rozvar
 250 g čerstvého/mrazeného ovocia
 100 g kryštáľového cukru
 2 ČL citrónovej šťavy
 1 ks bielok (izbovej teploty)
Agarový sirup
 80 ml vody
 5 g agar agar
 170 g kryštáľový cukor
Dekorácia
 práškový cukor
Pomôcky
 kuchynský robot
 papier na pečenie
 cukrárska špička
 vrecko
 husté sitko

Ovocné pyré
1

V hrnci privedieme černice (alebo zmes ovocia), cukor a citrónovú šťavu do varu. Ostružiny postupne rozdrvíme a neprikryté dusíme 10 minút, potom zmes prepasírujeme cez jemné sitko, aby nám vznikol veľmi jemný lekvár. Z tohto rozvaru potrebujeme získať 125g pyré.

2

Pyré necháme voľne vychladnúť alebo ho dáme zachladiť do ľadového kúpeľa.

3

Keď je pyré vychladnuté a mierne zhustne, zmiešame ho v miske kuchynského mixéra s vaječným bielkom a šľaháme 10 minút pri vysokej rýchlosti alebo kým sa nevytvoria silné a tuhé vrcholy.

4

Zatiaľ čo sa šľahaná zmes ostružín a bielka šľahá, ihneď pokračujeme v príprave agarového sirupu, ktorý by mal byť pripravený na konci 10 minút šľahania.

Agarový sirup
5

V hrnci si zmiešame vodu a agar a na miernom ohni priveďte zmes na 80 ° C (nesmie bublať).

6

Pridáme cukor, dobre premiešame a na strednom až silnom ohni privedieme do varu, potom znížime na mierny oheň a za stáleho šľahania metličkou, kým sirup nezhustne, varíme asi 5 minút.

7

Stiahneme z ohňa.

8

Znížime rýchlosť mixéra na najmenšie otáčky a hneď ako je agarový sirup hotový a horúci, ihneď ho nalejeme do zmesi vyšľahaného pyré. Pokúsime sa naliať sirup priamo na pyré, tak aby sa nám zbytočne nenalepilo na steny misky.

9

Okraje hrnca dobre vytrieme vylizovačkou, aby sme do misky naliali všetok agarový sirup.

10

Znova zvýšime rýchlosť kuchynského robota a šľaháme ďalšie 3 minúty maximálnou rýchlosťou, kým sa nevytvoria pevné vrcholy.

11

Zmes okamžite premiestnime do cukrárskeho vrecka vybaveného veľkým otvoreným hviezdicovým hrotom a vytvoríme zefiry rovnakej veľkosti na plech vystlaný papierom na pečenie. Veľkosť je na Vás, či väčšie, či menšie:)
Zo zvyšného snehu sme urobili len malé pusinky.

12

Necháme stáť na mieste mimo dosahu prievanu, s nízkou vlhkosťou a pri izbovej teplote (asi 21 ° C), nekryté 8 až 12 hodín.

13

Zefír vytvorí na vrchu lesklý film a celkom ľahko sa odlepí od papiera na pečenie.
Následne zlepíme dve pusinky spodnou časťou dokopy a jemne obalíme v práškovom cukre alebo ich jednoducho necháme v po jednom.

 

Páči sa ti tento recept? Budeme radi, ak nám o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Ak recept aj vyskúšaš, neváhaj sa s nami podeliť s výsledkom na Instagrame alebo Facebooku a označením @bezlepkac. My ho radi prezdieľame a uvidia ho aj ostatní bezlepkáči!

Pre ďalšiu inšpiráciu si pozri všetky bezlepkové recepty. Prípadne si pozri bezlepkové produkty na e-shope.

Ingredients

Ovocný rozvar
 250 g čerstvého/mrazeného ovocia
 100 g kryštáľového cukru
 2 ČL citrónovej šťavy
 1 ks bielok (izbovej teploty)
Agarový sirup
 80 ml vody
 5 g agar agar
 170 g kryštáľový cukor
Dekorácia
 práškový cukor
Pomôcky
 kuchynský robot
 papier na pečenie
 cukrárska špička
 vrecko
 husté sitko

Directions

Ovocné pyré
1

V hrnci privedieme černice (alebo zmes ovocia), cukor a citrónovú šťavu do varu. Ostružiny postupne rozdrvíme a neprikryté dusíme 10 minút, potom zmes prepasírujeme cez jemné sitko, aby nám vznikol veľmi jemný lekvár. Z tohto rozvaru potrebujeme získať 125g pyré.

2

Pyré necháme voľne vychladnúť alebo ho dáme zachladiť do ľadového kúpeľa.

3

Keď je pyré vychladnuté a mierne zhustne, zmiešame ho v miske kuchynského mixéra s vaječným bielkom a šľaháme 10 minút pri vysokej rýchlosti alebo kým sa nevytvoria silné a tuhé vrcholy.

4

Zatiaľ čo sa šľahaná zmes ostružín a bielka šľahá, ihneď pokračujeme v príprave agarového sirupu, ktorý by mal byť pripravený na konci 10 minút šľahania.

Agarový sirup
5

V hrnci si zmiešame vodu a agar a na miernom ohni priveďte zmes na 80 ° C (nesmie bublať).

6

Pridáme cukor, dobre premiešame a na strednom až silnom ohni privedieme do varu, potom znížime na mierny oheň a za stáleho šľahania metličkou, kým sirup nezhustne, varíme asi 5 minút.

7

Stiahneme z ohňa.

8

Znížime rýchlosť mixéra na najmenšie otáčky a hneď ako je agarový sirup hotový a horúci, ihneď ho nalejeme do zmesi vyšľahaného pyré. Pokúsime sa naliať sirup priamo na pyré, tak aby sa nám zbytočne nenalepilo na steny misky.

9

Okraje hrnca dobre vytrieme vylizovačkou, aby sme do misky naliali všetok agarový sirup.

10

Znova zvýšime rýchlosť kuchynského robota a šľaháme ďalšie 3 minúty maximálnou rýchlosťou, kým sa nevytvoria pevné vrcholy.

11

Zmes okamžite premiestnime do cukrárskeho vrecka vybaveného veľkým otvoreným hviezdicovým hrotom a vytvoríme zefiry rovnakej veľkosti na plech vystlaný papierom na pečenie. Veľkosť je na Vás, či väčšie, či menšie:)
Zo zvyšného snehu sme urobili len malé pusinky.

12

Necháme stáť na mieste mimo dosahu prievanu, s nízkou vlhkosťou a pri izbovej teplote (asi 21 ° C), nekryté 8 až 12 hodín.

13

Zefír vytvorí na vrchu lesklý film a celkom ľahko sa odlepí od papiera na pečenie.
Následne zlepíme dve pusinky spodnou časťou dokopy a jemne obalíme v práškovom cukre alebo ich jednoducho necháme v po jednom.

Zefir (Zephyr)

[]