Zefir, tiež známy ako zephyr, zephir alebo zefi, je populárna ruská cukrovinka, ktorá sa tradične vyrába šľahaním bobuľového alebo ovocného pyré s cukrom a bielkami. Pridá sa tiež želatinačné činidlo, ako je pektín, želatína alebo agar.
My sme dnes pracovali s práškom agar agar, ktorý zoženiete vo väčšine obchodov so zdravou výživou. Agar agar vytvára hutnejšie želé než klasická želatína a tak rýchlo sa nerozpustí. Je čisto rastlinného pôvodu a bez kalórii.
Textúra je podobná ako u marshmallow. Je ľahký, vzdušný a zvyčajne má tvar pusinky. Zefir má zvyčajne bielu alebo svetloružovú farbu.
V hrnci privedieme černice (alebo zmes ovocia), cukor a citrónovú šťavu do varu. Ostružiny postupne rozdrvíme a neprikryté dusíme 10 minút, potom zmes prepasírujeme cez jemné sitko, aby nám vznikol veľmi jemný lekvár. Z tohto rozvaru potrebujeme získať 125g pyré.
Pyré necháme voľne vychladnúť alebo ho dáme zachladiť do ľadového kúpeľa.
Keď je pyré vychladnuté a mierne zhustne, zmiešame ho v miske kuchynského mixéra s vaječným bielkom a šľaháme 10 minút pri vysokej rýchlosti alebo kým sa nevytvoria silné a tuhé vrcholy.
Zatiaľ čo sa šľahaná zmes ostružín a bielka šľahá, ihneď pokračujeme v príprave agarového sirupu, ktorý by mal byť pripravený na konci 10 minút šľahania.
V hrnci si zmiešame vodu a agar a na miernom ohni priveďte zmes na 80 ° C (nesmie bublať).
Pridáme cukor, dobre premiešame a na strednom až silnom ohni privedieme do varu, potom znížime na mierny oheň a za stáleho šľahania metličkou, kým sirup nezhustne, varíme asi 5 minút.
Stiahneme z ohňa.
Znížime rýchlosť mixéra na najmenšie otáčky a hneď ako je agarový sirup hotový a horúci, ihneď ho nalejeme do zmesi vyšľahaného pyré. Pokúsime sa naliať sirup priamo na pyré, tak aby sa nám zbytočne nenalepilo na steny misky.
Okraje hrnca dobre vytrieme vylizovačkou, aby sme do misky naliali všetok agarový sirup.
Znova zvýšime rýchlosť kuchynského robota a šľaháme ďalšie 3 minúty maximálnou rýchlosťou, kým sa nevytvoria pevné vrcholy.
Zmes okamžite premiestnime do cukrárskeho vrecka vybaveného veľkým otvoreným hviezdicovým hrotom a vytvoríme zefiry rovnakej veľkosti na plech vystlaný papierom na pečenie. Veľkosť je na Vás, či väčšie, či menšie:)
Zo zvyšného snehu sme urobili len malé pusinky.
Necháme stáť na mieste mimo dosahu prievanu, s nízkou vlhkosťou a pri izbovej teplote (asi 21 ° C), nekryté 8 až 12 hodín.
Zefír vytvorí na vrchu lesklý film a celkom ľahko sa odlepí od papiera na pečenie.
Následne zlepíme dve pusinky spodnou časťou dokopy a jemne obalíme v práškovom cukre alebo ich jednoducho necháme v po jednom.
Páči sa ti tento recept? Budeme radi, ak nám o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Ak recept aj vyskúšaš, neváhaj sa s nami podeliť s výsledkom na Instagrame alebo Facebooku a označením @bezlepkac. My ho radi prezdieľame a uvidia ho aj ostatní bezlepkáči!
Pre ďalšiu inšpiráciu si pozri všetky bezlepkové recepty. Prípadne si pozri bezlepkové produkty na e-shope.
Ingrediencie
Pokyny
V hrnci privedieme černice (alebo zmes ovocia), cukor a citrónovú šťavu do varu. Ostružiny postupne rozdrvíme a neprikryté dusíme 10 minút, potom zmes prepasírujeme cez jemné sitko, aby nám vznikol veľmi jemný lekvár. Z tohto rozvaru potrebujeme získať 125g pyré.
Pyré necháme voľne vychladnúť alebo ho dáme zachladiť do ľadového kúpeľa.
Keď je pyré vychladnuté a mierne zhustne, zmiešame ho v miske kuchynského mixéra s vaječným bielkom a šľaháme 10 minút pri vysokej rýchlosti alebo kým sa nevytvoria silné a tuhé vrcholy.
Zatiaľ čo sa šľahaná zmes ostružín a bielka šľahá, ihneď pokračujeme v príprave agarového sirupu, ktorý by mal byť pripravený na konci 10 minút šľahania.
V hrnci si zmiešame vodu a agar a na miernom ohni priveďte zmes na 80 ° C (nesmie bublať).
Pridáme cukor, dobre premiešame a na strednom až silnom ohni privedieme do varu, potom znížime na mierny oheň a za stáleho šľahania metličkou, kým sirup nezhustne, varíme asi 5 minút.
Stiahneme z ohňa.
Znížime rýchlosť mixéra na najmenšie otáčky a hneď ako je agarový sirup hotový a horúci, ihneď ho nalejeme do zmesi vyšľahaného pyré. Pokúsime sa naliať sirup priamo na pyré, tak aby sa nám zbytočne nenalepilo na steny misky.
Okraje hrnca dobre vytrieme vylizovačkou, aby sme do misky naliali všetok agarový sirup.
Znova zvýšime rýchlosť kuchynského robota a šľaháme ďalšie 3 minúty maximálnou rýchlosťou, kým sa nevytvoria pevné vrcholy.
Zmes okamžite premiestnime do cukrárskeho vrecka vybaveného veľkým otvoreným hviezdicovým hrotom a vytvoríme zefiry rovnakej veľkosti na plech vystlaný papierom na pečenie. Veľkosť je na Vás, či väčšie, či menšie:)
Zo zvyšného snehu sme urobili len malé pusinky.
Necháme stáť na mieste mimo dosahu prievanu, s nízkou vlhkosťou a pri izbovej teplote (asi 21 ° C), nekryté 8 až 12 hodín.
Zefír vytvorí na vrchu lesklý film a celkom ľahko sa odlepí od papiera na pečenie.
Následne zlepíme dve pusinky spodnou časťou dokopy a jemne obalíme v práškovom cukre alebo ich jednoducho necháme v po jednom.
Nadýchané a jemné, perfektný zákusok !
Ďakujeme Kristína! Teší nás, že Vám chutilo!