Aj my si musíme oddýchnuť a preto budeme objednávky odosielať až po našej dovolenke, teda od 28.6.2021.

Šafran – všetko čo potrebujete vedieť

Šafran- všetko čo potrebujete vedieť

Šafran siaty je rastlina, ktorá sa pestuje vo svete už niekoľko rokov a patrí medzi kultúrne plodiny. Ide o hľuznatú rastlinu, ktorá sa pestuje predovšetkým pre čnelky svojich kvetov, ktoré sa používajú ako korenie. Toto korenie je veľmi ľahko rozpoznateľné, vďaka výraznej vôni a farbe. Okrem skvelých gastronomických vlastností však šafran oplýva aj vlastnosťami liečivými, vďaka čomu vie hravo pomôcť so zdravotnými ťažkosťami.

Základné informácie

Šafran siaty sa používa na výrobu korenia s rovnakým pomenovaním- šafran. Uvádza sa, že originálne pochádza z Grécka, kde ľudia už v minulosti využívali jeho benefity. Nápadne sa podobá aj na iné druhy okrasných šafranov. V každom kvete fialového sfarbenia sa nachádzajú čnelky (každá rastlina ich má len tri), z ktorých sa získava korenie. V priebehu dozrievania sa farba čnelkov mení z červenej, cez žltú až po hnedú.

Čnelky sa zberajú odštípnutím, pričom na tento proces nebol vyvinutý zatiaľ žiadny stroj. Každá kvetina produkuje iba tri vlákna šafranu a kvitne každý rok iba jeden týždeň. Šafran sa musí zbierať ručne dopoludnia, keď sú kvety ešte zatvorené, aby sa ochránili vlákna- čnelky vo vnútri. Práve tento fakt, že celá práca sa musí robiť ručne, stojí za výslednou cenou šafranu, ktorá je značne vysoká a považuje sa za jedno z najdrahších korení na svete.

šafran

Pokiaľ chceme získať jeden kilogram korenia, potrebujeme viac ako 1000 kvetov, čo predstavuje asi 600 hodín ručnej práce. Najviac šafranu vyrába Irán, ktorý zároveň stojí za výrobou najkvalitnejšieho korenia. Rovnako je však šafran možné nájsť aj v iných krajinách ako je Maroko, Španielsko, India, Čína, či Grécko.

Typy šafranu

Rozlišujeme tri základné typy šafranu:

  1. Negin– najdrahšie a najcennejšie korenie. Zbiera sa ručne na začiatkom sezóny a je vysoko sfarbené-obsahuje len sýtočervené čnelky.
  2. Sargol– patrí medzi druhý „naj“ na trhu a skladá sa len z červených čneliek. Rozdiel medzi Neginom a Sargolom je v spôsobe spracovania a prakticky sa voľným okom nedajú rozoznať.
  3. Poushal– pri tomto korení sa používajú už aj žlté čnelky, čo spôsobuje aj omnoho menšiu mieru zafarbenia.

Ak chcete kúpiť naozaj kvalitný šafran mal by voňať ako sladké seno a mal byť ma všetky vlákna intenzívne červené. Čo sa týka chuti šafranu- je mimoriadne jemný a voňavý. Má mierne sladkú, luxusnú chuť, no pritom je nesmierne ťažké ju slovami popísať. Prakticky sa dá povedať, že aj napriek tomu, že sa jeho chuť ťažko opisuje, na tanieri ho veľmi rýchlo rozoznáte po jeho ochutnaní.

Účinky

Účinky šafranu sú veľmi rozmanité a prinášajú ľudskému telu naozaj množstvo kvalitných benefitov. Okrem skvelej chuti, ktorá obohatí každé vaše jedlo sľubuje aj veľa zdravotných benefitov. Aké sú teda výhody a účinky šafranu?

Silný antioxidant

Šafran sa považuje za rastlinu s pôsobivou škálou rastlinných zlúčenín, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Antioxidant je vlastne molekula, ktorá chráni bunky pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Medzi šafranové antioxidanty patrí napríklad krocín a krocetín. Tieto karotenoidové pigmenty zodpovedajú za červené sfarbenie. Obidve zlúčeniny zároveň môžu mať antidepresívne vlastnosti, chránia mozgové bunky pred poškodením, zlepšujú zápal, znižujú chuť do jedla a pomáhajú pri chudnutí.

šafran

Pomáha zlepšovať náladu a lieči symptómy depresie

Ako sme už načrtli, šafran ma bohaté kladné vlastnosti pri liečbe depresie. Často sa označuje za „slnečné korenie“. Nie je to len kvôli jeho výraznej farbe, ale práve kvôli vlastnosti rozjasniť vašu náladu. Mnohé štúdie dokazujú, že užívanie šafranu vo forme 30 mg/ denne je rovnako účinné ako používanie bežných liekov na liečbu depresie. Zároveň sa u ľudí neprejavovali žiadne vedľajšie účinky.

Dôležité je však poznamenať, že jeho vlastnosti na liečbu strednej a ťažkej depresie sa síce potvrdili, no je potrebné ich ešte viac preskúmať, kým vyjadríme finálne odporúčania na užívanie.

Významné vlastnosti pri liečbe rakoviny

Ako sme už spomenuli, šafran má vysoký obsah antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať škodlivé voľné radikály. Poškodenie voľnými radikálmi sa často spája práve s chronickými ochoreniami ako je rakovina. V štúdiách na skúmavkách sa preukázalo, že šafran a jeho zlúčeniny selektívne zabíjajú bunky rakoviny hrubého čreva, prípadne potláčajú ich rast. Normálne bunky nechávajú nepoškodené.

Tento účinok sa týka aj kože, kostnej drene, prostaty, pľúc a krčka maternice. Opäť však ide o výskumy, ktoré boli realizované len v malom merítku a je potrebné si počkať na výsledné výskumy a štúdie, ktoré zhodnotia reálny účinok šafranu na liečbu rakoviny.

Redukcia symptómov PMS

Predmenštruačný syndróm (PMS) je termín, ktorý popisuje fyzické, emočné a psychologické symptómy objavujúce sa pred začiatkom menštruácie. Šafran môže disponovať vlastnosťami, ktoré by mali pomáhať s liečbou a redukciou PMS syndrómu. Konzumácia a inhalácia šafranu by mala pomáhať k liečbe symptómov PMS ako sú napríklad bolesti hlavy, kŕče, bolesť, úzkosť a podráždenosť.

Prírodné afrodiziakum

Afrodiziaká sú potraviny alebo doplnky, ktoré prirodzene zvyšujú libido. Štúdie preukazujú, že šafran môže oplývať takýmito vlastnosťami- najmä u ľudí, ktorí používajú antidepresíva. Napríklad užívanie 30 mg šafranu denne počas 4 týždňov významne zlepšilo erektilnú dysfunkciu. Zároveň analýza štúdií ukázala, že užívanie šafranu zlepšilo erektilnú funkciu, libido a celkovú spokojnosť, no nemalo vplyv na vlastnosti spermií. Šafran teda môže mať afrodiziakálne vlastnosti per mužov aj ženy a najmä môže pomôcť ľuďom, ktorí užívajú antidepresíva.

Pomáha k redukcii hmotnosti

Maškrtenie je bežný zvyk, ktorý nás ale často vystavuje riziku nežiaduceho priberania. Podľa výskumov môže šafran zabrániť maškrteniu potlačením chute do jedla. V jednej osemtýždňovej štúdii sa ženy užívajúce doplnky šafranu cítili výrazne plnšie, menej maškrtili a výrazne schudli. Je preukázané, že šafran znižuje chuť do jedla, no nie je jasné akým štýlom k tomuto procesu dochádza.

šafran

Užívanie

Zomeľte dve čajové lyžičky šafranových vlákien spolu s kockou cukru alebo štipkou hrubej soli na prášok. Takto vytiahnete čo najviac chuti a farieb. Potom pridajte štvrtinu šálky teplej vody a nechajte vychladnúť. Výsledný žiarivý elixír môžete používať pri príprave mnohých ďalších jedál na docielenie tej najlepšej chuti. Uskladnenie vlákien šafranu by malo byť na suchom a tmavom mieste (napríklad vložiť do mrazničky). Vytvorenú šafranovú vodu je možné skladovať v chladničke vo vzduchotesnej nádobe až tri týždne.

[]