Obsah
Lepok je zložka mnohých potravín a nie všetci ľudia sú schopní ju bez problémov stráviť. Práve preto sa často stáva, že ho musíme zo svojich jedálničkov odstraňovať, aby sme odstránili aj nepríjemné zdravotné problémy s trávením. Tie totiž lepok spôsobuje a ľudia, ktorí majú voči nemu neznášanlivosť po jeho požití majú veľké nepríjemnosti. Ako však presne vedieť, ktoré potraviny sú bezlepkové a aj napriek tomuto obmedzeniu si užívať pestrú stravu?
Čo je lepok?
Lepok resp. glutén je názov pre bielkoviny, ktoré obsahujú obilniny ako pšenica, raž, jačmeň…
Veľmi dôležité je vedieť, ktorým potravinám sa vyhýbať a ktoré naopak môžete plnohodnotne zaraďovať do svojho jedálnička. Okrem ľudí, ktorí musia lepok vyradiť, kvôli zdravotným problémom sa často ľudia vzdávajú tejto zložky potravy aj kvôli iným dôvodom. Je to predovšetkým chudnutie, úprava stravy, no často lepok môže spôsobovať aj problémy s pleťou. Práve preto je veľmi vhodná otázka:
Čo obsahuje lepok?
Lepok je zložkou mnohých potravín a práve preto aj pri dodržiavaní bezlepkovej diéty musíme veľké spektrum potravín vyradiť. Ide totiž o prírodnú bielkovinu, ktorá sa vyskytuje v pšenici a príbuzných obilninách. Obilniny sú prirodzeným zdrojom lepku, avšak neobsahujú ho len obilniny. Najprv je teda dôležité sa určite zamerať na obilniny, ktoré obsahujú lepok. Tie totiž často tvoria základ našej stravy a je preto nevyhnutné ich správne nahradiť.
CHIFFERI z ryžovo kukuričnej múky
3,99€ s DPHCestoviny na lasagne (250g) – Schär
4,99€ s DPHŠkoricové cookies – vianočné (210g) – Schär
4,79€ s DPHKtoré obilniny obsahujú lepok?
- pšenica
- žito
- špalda
- jačmeň
- zelená špalda
- ovos
- pšenica jemnozrnná
- kamut
- tritrikale (hybrid pšenice a raže)
Okrem týchto potravín, však obsahujú lepok aj mnohé ďalšie potraviny, o ktorých by ste to možno nepovedali. V prvom rade je veľmi dôležité pri spoznávaní bezlepkových potravín, že takéto potraviny majú symbol preškrtnutého klasu. Tento symbol hovorí o tom, že produkt je bezlepkový. Produkty, ktoré obsahujú lepok sú napríklad aj pšeničná múka, strúhanka, pečivo, cestovina, niektoré hotové jedlá, avšak obsahovať ho môže aj bezlaktózová čokoláda a sladkosti.
Čo znamená preškrtnutý klas na obale potravín sa dozviete v článku označenie bezlepkových potravín.
Výbornou alternatívou pre vaše bezlepkové stravovanie môže predstavovať aj pohánka. Pohánka lepok neobsahuje a dokonca má veľmi priaznivé nutričné hodnoty, ktoré príjemne doplnia vás jedálniček. Veľmi klamlivou informáciou je, že špaldová múka je bezlepková. Avšak ako sme už hore spomenuli špaldová múka lepok obsahuje, avšak je oveľa zdravšou alternatívou bežnej múky a tiež aj jej náhradou.
Prečo je pre niekoho lepok ťažko stráviteľný a pre iných nie?
Táto otázka je možno pre množstvo ľudí nepochopiteľná. Vysvetlenie však spočíva prevažne v tom, že môže ísť o dedičnú intoleranciu. K takejto neznášanlivosti lepku však môže prispieť aj imunitný systém, či stravovacie návyky. Takáto intolerancia sa prejavuje najmä prostredníctvom ťažkostí s trávením. Samotné tvrdenie, že máte problémy s trávením lepku je ale dobre overiť aj odborným vyšetrením, na základe ktorého môžete dostať niektoré bezlepkové potraviny na predpis.
Základ bezlepkovej diéty predstavujú zemiaky, ryža, kukurica, pohánka a strukoviny vrátane sóje. Avšak nenechajte sa zmiasť marketingom a pri každom nákupe si čítajte zloženie a tiež hľadajte príslušný symbol. Dôležité je tiež nahradiť najmä múku, ideálne kukuričnou, ryžovou, sójovou, či inými bezlepkovými zmesami. Liekom na celiakiu je len zvolenie správnej bezlepkovej stravy, ktorú treba striktne dodržiavať.
Nechaj hodnotenie