Ľudia sa stále pýtajú, či sú biopotraviny skutočne lepšie pre naše zdravie než tie obyčajné potraviny. Aj keď je jasné že obsahujú menej pesticídov, hormónov, antibiotík a ďalších neprirodzených prísad, sú pre zdravie omnoho výhodnejšie? Čoraz viac ľudí však verí, že rozdiely medzi týmito potravinami sú minimálne.
Obchodníci väčšinou predávajú nízkotučné potraviny, ktoré ako sa ukázalo, že nie sú najlepšou variantou. Našťastie, nová správa z Newcastle University prispela k záveru, že organické látky sú v skutočnosti oveľa výživnejšie než tie v obyčajnom, neorganickom ovocí, zelenine, mäse, či obilí. Po preskúmaní 343 štúdií vedci dospeli k záveru, že biopotraviny obsahujú oveľa viac živín a menej škodlivých chemikálií.
4 rozdiely medzi organickými a neorganickými potravinami:
- TRADIČNÉ METÓDY
Organické plodiny sa pestujú bez použitia umeleckých hnojív a pesticídov, ktoré nie sú geneticky modifikované. Sú teda zvyčajne pestované prirodzenejším spôsobom. Pomáhajú v podpore biodiverzity a zachovaní prírodných zdrojov. Prebiehajú skôr v súlade s prírodou než proti nej. Nie je žiadnym prekvapením, že týmto spôsobom sa vyprodukujú lepšie potraviny.
- PRÍSNEJŠIE PRAVIDLÁ A PREDPISY
Ak chcete kráčať ruka v ruke s tradičnými metódami, USDA zaisťuje, že biopotraviny musia byť pestované za určitých podmienok a pravidiel. Ostatné potraviny obsahujú perzistentné pesticídy, GMO, antibiotiká, rastové hormóny. Biopotraviny sú prísne kontrolované inšpekciami, aby sa vyvrátil obsah týchto škodlivín. Poľnohospodári musia striehnuť na výživu svojich zvierat a tiež sledovať všetky právne obmedzenia.
Digestive sušienky – (150g) – Gullón
1,79€ s DPHCroissant bezlepkový (2x110g) – Schär
3,99€ s DPHSladké žemle – Bon Matín (200g) – Schär
3,79€ s DPH- VIAC ANTIOXIDANTOV
Vzhľadom k tomu, že na bežne pestované rastliny sú používané rôzne syntetické hnojivá a tak teda produkujú viac škrobu, cukru a tým pádom menej živín. Pesticídy môžu ovplyvniť prirodzenú obranyschopnosť. Dôležitou časťou obranyschopnosti sú antioxidanty. V dôsledku toho organické potraviny obsahujú o 20 až 40% viac antioxidantov, ktoré telo využíva na boj so srdcovými ochoreniami, rakovinou, alebo inými oxidačnými poškodeniami.
- MENEJ TOXÍNOV
Organické jablká majú približne o štvrtinu menej toxínov než tie bežné. Inými slovami, keď zahryznete do bežného jablka, jete štyrikrát viac chemikálií než, keď jete bio-jablko. Avšak, všetky pesticídy, ktoré sa používajú na biopotravinách musia byť tiež ekologické. Je tiež pravdepodobné, že bežné potraviny obsahujú tiež ťažké kovy ako je napríklad kadmium, ktoré je považované za jeden z najtoxickejších prvkov na zemi.
LEPŠIE PRE VAŠE ZDRAVIE
Fakty dokazujú, že ekologické potraviny v skutočnosti preukázateľne vylepšujú naše zdravie. Bežne pestované potraviny obsahujú menej živín a veľa ďalších škodlivých chemikálií. Sú pestované neprirodzeným spôsobom, ktorý ničí nielen potraviny, ale aj životné prostredie.
Biopotraviny na druhej strane obsahujú viac živín, najmä antioxidantov a oveľa menej pesticídov, umelých hnojív a ďalších chemikálií. Výsledkom teda je, že sú oveľa zdravšie a výživnejšie. Je smutné, že aj naďalej sú sériovo vyrábané bežné potraviny. Nákup ekologických potravín je možno finančne náročnejší, ale aspoň s istotou vieme, že platíme za niečo, čo je v skutočnosti oveľa výhodnejšie pre naše zdravie.
Nechaj hodnotenie