Strašiak menom celiakia. Súvisí s imunitou a dá sa s ňou žiť

  • by
múka

Posledná aktualizácia článku prebehla: 26. marca 2020

Celiakia trápi približne jedno percento populácie a často chvíľku trvá, kým je diagnostikovaná. Hoci môže naháňať hrôzu, pri úprave svojho jedálnička môžete naďalej žiť plnohodnotný život bez bolesti.

Čo je to celiakia?

Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré je vyvolané neznášanlivosťou bielkovín pšenice, jačmeňa, raži a ovsa. V nich je prítomný lepok (glutén), ktorý spôsobuje zápal tenkého čreva. Príznaky ochorenia možno vidieť aj pri konzumácii veľmi malého množstva lepku. Celiakia sprevádza človeka po celý život, a preto je nevyhnutná zmena stravovacích návykov.

Príznaky celiakie

Príznaky celiakie môžu byť rôzne, ale väčšinou sa jedná o tráviace ťažkosti. Najčastejšie je to bolesť brucha, hnačka, plynatosť, nevoľnosť i zvracanie. Niekedy dochádza aj k úbytku hmotnosti, nechutenstvu, anémii alebo k nedostatku vitamínov a minerálov.

Diagnostika celiakie

Ak chcete zistiť, či celiakia trápi aj vás, nebojte sa toho. Najskôr vám vezmú krv, aby sa zistili protilátky. Ak je nález pozitívny, nasleduje biopsia sliznice tenkého čreva. Táto metóda je veľmi spoľahlivá a diagnózu dokáže definitívne vyvrátiť alebo potvrdiť.

Bezlepková diéta

Intolerancia na lepok nie je príjemná, ale vďaka bezlepkovej diéte sa vyhnete mnohým komplikáciám. Celiatici sa musia vyhýbať jedlám z obilnej múky, teda pšeničnej, ražnej alebo ovsenej. Nie je to problém, pretože dnes si môžete kúpiť rôzne bezlepkové múky a zmesi na prípravu chleba alebo koláčov.

Niektoré obchody so zdravou výživou začali bezlepkové žemle, rožky i chlieb piecť, aby celiatikom uľahčili nákupy. Rovnako je bohatý aj výber cestovín – kukuričné, šošovicové, hrachové alebo bezlepkové vás vo varení nijak neobmedzia. Samozrejme, v bezlepkovej podobe zoženiete aj omáčky, sladkosti a všetko to, čo potrebujete k spokojnému životu.

Na www.najlekaren.eu nájdete širokú ponuku produktov pre celiatikou.

Hodnotenie
[Hodnotenie: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *