Kokosový olej a jeho využitie

Kokosový olej a jeho využitie

Posledná aktualizácia článku prebehla: 26. marca 2020

Kokosový olej patrí medzi obľúbené súčasti nielen kuchyne, ale aj kozmetiky. Má široké využitie a je známy najmä vďaka svojim hydratačným účinkom. Avšak aj napriek tomu existuje množstvo ľudí, ktorí jeho účinky považujú za nedostačujúce, či dokonca neviditeľné. Ako to teda je? Je kokosový olej naozaj zázrak pre naše telo alebo len veľká mediálna bublina?

Hneď v úvode musíme pripomenúť, že kokosový olej má na náš organizmus naozaj pozitívny vplyv. Ide o preukázateľný fakt, avšak platí len pri užívaní s mierou. Olej vyrábaný z kokosu obsahuje mastné kyseliny s krátkym uhlíkovým reťazcom. Vďaka tomu je pre náš metabolizmus ľahko rozložiteľný a dá sa dobre využiť ako rýchly zdroj energie.

kokosový olej

Okrem mastných kyselín obsahuje aj množstvo vitamínov a minerálov. Kokos obsahuje konkrétne vitamíny A a E, ktoré sú rozpustné v tukoch. Kokosový olej, najlepšie panenský a 100% bio, podporuje imunitu. Taktiež má účinky na zdravie kostí, reprodukčných orgánov a pleti. Môže mať vplyv na zlepšenie videnia a znižuje riziko poškodenia buniek.

Ako môžete kokosový olej využiť?

Veľmi využitie má tento olej pri varení. Hodí sa rovnako do studenej ako aj do teplej kuchyne. Neuvoľňujú sa z neho karcinogénne látky a tak je pri varení zdravší ako iné podobné alternatívy surovín. Používa sa prevažne na prípravu sladkých smažených pokrmov. Zároveň jeho jemná chuť a vôňa môže veľmi príjemne ozvláštniť aj slané jedlá a dodať im výbornú chuť. V kuchyni s ním môžete experimentovať a pretvárať recepty.

Keďže kokosový olej má všestranné využitie, môžete ho využiť aj kvôli jeho hydratačným vlastnostiam. Veľmi pozitívne účinky má na suchú pleť, popraskanú pokožku a vrásky. Keďže obsahuje hydratačné zložky pôsobí blahodarne na suchú pokožku. Poslúži miesto telového mlieka, keďže sa veľmi dobre vstrebáva. Efekt sa ale objavuje aj pri ekzémoch, vyrážkach, popraskanej koži, či alergiách. 

Veľmi pozitívne účinky má kokosový olej aj na akné. Pokiaľ máte dlhodobé problémy s aknóznou pleťou, môže vám pomôcť svojimi hojivými účinkami. Avšak dôležité je zamerať sa na liečbu akné aj zvnútra. Taktiež sa jeho hojivé účinky objavujú aj pri liečení strií, ktorými trpia najmä ženy v tehotenstve.

Veľa ľudí používa kokosový olej aj pri opaľovaní. V tejto sfére však buďte opatrný pretože panenský olej nie je obohatený o žiadne UV filtre. Preto nechráni pred škodlivým UV žiarením a nemôže byť plnohodnotnou náhradou opaľovacieho mlieka. Ak je teda vaša pokožka so sklonom k spáleniu, dávajte si na túto alternatívu pozor a zbytočne sa nevystavujte riziku. 

kokos

Hydratačné účinky kokosového oleja môžete aplikovať aj na suché vlasy, predovšetkým na rozštiepené končeky. Aplikácia je veľmi jednoduchá. Stačí naniesť množstvo určité množstvo kokosového oleja do dĺžok alebo aj na celé vlasy. Nechať pôsobiť niekoľko minút až hodín podľa vašich preferencií a typu vlasov. Kokosový olej poriadne vymyť, umyť vlasy bežným spôsobom.

Ideálne užívanie

Vo všeobecnosti môžeme kokosový olej považovať za zdravú potravinu. Má rad pozitívnych účinkov na ľudský organizmus v rámci vnútorného aj vonkajšieho použitia. Avšak dávajte si pozor na správne dávkovanie. Pokiaľ budete užívanie kokosového oleja preháňať môžete si navodiť napríklad aj problémy s črevným traktom.

Pokiaľ sa vám takéto problémy prihodia, nemusíte sa zbytočne stresovať. Zväčša stačí len svoju konzumáciu kokosového oleja umierniť a tak docielite, že sa váš črevný trakt dostane do normálu. Pokiaľ však budete konzumovať kokosový olej v správnych dávkach môžete čerpať jeho pozitívne účinky na zdravie vášho organizmu.

Hodnotenie
[Hodnotenie: 0 Priemer: 0]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *