Ospravedlňujeme sa, objednávky budú expedované až po 5.10.2020.

Bezlepkové šišky

domáce bezlepkové šišky

3

porcie

20

minút

nízka

náročnosť

Bezlepkové šišky sú neodolateľnou alternatívou na maškrtu počas Fašiangov. Práve preto sme sa rozhodli vám priniesť jedinečný recept na neodolateľné bezlepkové šišky, ktoré chutia presne ako tie od babičky. Nadýchané a krásne cesto, plnené výborným džemom vám spríjemní akúkoľvek časť dňa a poteší vaše bruško.

Suroviny:

  • 500 g bezlepkovej múky
  • 250 ml mlieka
  • 40 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 3 vaječné žĺtky
  • 42 g droždia čerstvého
  • 4 PL oleja
  • 4 PL rumu
  • štipka soli
  • citrónová kôra

Teraz, keď už poznáme všetky ingrediencie, môžeme sa vrhnúť na prípravu. Predtým ešte môžeme spomenúť, že mlieko môžete taktiež nahradiť bezlaktózovou alternatívou, práškový cukor za trstinový a podobne. Avšak tento recept sám o sebe sa čo najviac podobá pôvodnému receptu na domáce babičkine šišky, preto so surovinami jednoznačne nešetrite.

bezlepkové šišky

Bezlepkové šišky: Postup prípravy

  1. Prvým a aj veľmi dôležitým krokom v tomto recepte je príprava kvásku. Kvások na cesto sa pripravuje z droždia, 1 dcl mlieka, 1 ČL cukru a trošku múky (v našom prípade bezlepkovej).
  2. Vytvorenú zmes prelejeme do väčšej nádoby, pridáme zvyšok mlieka, 1 vajce, 3 vaječné žĺtka, cukor a všetko dôkladne premiešame. Do tejto vymiešanej zmesi ďalej pridáme rum a olej. Zmes opäť dôkladne premiešame a podľa potreby pridávame múku, do ktorej sme pridali aj štipku soli a tiež citrónovú kôru. Tým je príprava cesta hotová, avšak je potrebné zakryť ho a nechať poriadne vykysnúť. Po vykysnutí je dobré ho premiestniť na dosku, ktorá je pomúčnená a nechať ho opäť oddýchnuť.
  3. Keď už je cesto oddýchnuté, môžeme sa vrhnúť na ďalší krok. Rozvaľkáme cesto na primeranú hrúbku. Potom vykrajujeme z cesta kolieska (pokiaľ doma nemáte vykrajovačky, môžete použiť aj pohár). Na jedno koliesko dáme štedré množstvo džemu a prikryjeme ho druhým kolieskom. Je veľmi dôležité aby ste okraje dobre prstom zatlačili a potom vykrojili menším kolieskom. Tým zaručíte, že horný a spodný krúžok spoja a lekvár ostane na svojom mieste.
  4. Prebytočné cesto z vykrajovania použijeme na ďalšie spracovanie, preto je dobré nechať ho podkysnúť. Potom sa už smelo môžeme vrhnúť na vyprážanie. Na vyprážanie je ideálna hlbšia panvica, v ktorej si mierne rozpálime olej. Dôležité je aby boli šišky v oleji ponorené, preto pridajte pokojne viac. Šišky vypražíme z oboch strán a dbáme na to, aby vnútri neboli surové.
  5. Po vypražení je ideálne odkladať ich na papierovú servítku, kde z nich stečie prebytočný olej. Zostatok cesta, ktorý sme si odložili opäť rozvaľkáme a vykrojíme na kolieska a po podkysnutí vypražíme. Výborné je podávať ich navrchu s džemom, alebo nutelou.

Tento jednoduchý recept vám pripomenie detské časy a zároveň predstavuje výbornú alternatívu pre celiatikov. Pokiaľ vás zaujíma viac receptov môžete si tiež pozrieť naše brownies, muffiny, či vynikajúceho lososa. Všetko bezlepkové a neskutočne chutné!

Vyskúšali ste náš recept? Určite sa s nami podeľte o vaše tipy v komentároch. Dobrú chuť!

[]