Bezlepkové šišky sú neodolateľnou alternatívou na maškrtu počas Fašiangov. Práve preto sme sa rozhodli vám priniesť jedinečný recept na neodolateľné bezlepkové šišky, ktoré chutia presne ako tie od babičky. Nadýchané a krásne cesto, plnené výborným džemom vám spríjemní akúkoľvek časť dňa a poteší vaše bruško.
Z cesta môžete tvarovať klasické šišky alebo donuty.
Suroviny:
- 500 g bezlepkovej múky
- 250 ml mlieka
- 40 g práškového cukru
- 1 vajce
- 3 vaječné žĺtky
- 42 g droždia čerstvého
- 4 PL oleja
- 4 PL rumu
- štipka soli
- citrónová kôra
Teraz, keď už poznáme všetky ingrediencie, môžeme sa vrhnúť na prípravu bezlepkových šišiek. Predtým ešte môžeme spomenúť, že mlieko môžete taktiež nahradiť bezlaktózovou alternatívou, práškový cukor za trstinový a podobne. Avšak tento recept sám o sebe sa čo najviac podobá pôvodnému receptu na domáce babičkine šišky, preto so surovinami jednoznačne nešetrite.
Bezlepkové šišky recept: Postup prípravy
- Prvým a aj veľmi dôležitým krokom v tomto recepte je príprava kvásku. Kvások na cesto sa pripravuje z droždia, 1 dcl mlieka, 1 ČL cukru a trošku múky (v našom prípade bezlepkovej).
- Vytvorenú zmes prelejeme do väčšej nádoby, pridáme zvyšok mlieka, 1 vajce, 3 vaječné žĺtka, cukor a všetko dôkladne premiešame. Do tejto vymiešanej zmesi ďalej pridáme rum a olej. Zmes opäť dôkladne premiešame a podľa potreby pridávame múku, do ktorej sme pridali aj štipku soli a tiež citrónovú kôru. Tým je príprava cesta hotová, avšak je potrebné zakryť ho a nechať poriadne vykysnúť. Po vykysnutí je dobré ho premiestniť na dosku, ktorá je pomúčnená a nechať ho opäť oddýchnuť.
- Keď už je cesto oddýchnuté, môžeme sa vrhnúť na ďalší krok. Rozvaľkáme cesto na primeranú hrúbku. Potom vykrajujeme z cesta kolieska (pokiaľ doma nemáte vykrajovačky, môžete použiť aj pohár). Na jedno koliesko dáme štedré množstvo džemu a prikryjeme ho druhým kolieskom. Je veľmi dôležité aby ste okraje dobre prstom zatlačili a potom vykrojili menším kolieskom. Tým zaručíte, že horný a spodný krúžok spoja a lekvár ostane na svojom mieste.
- Prebytočné cesto z vykrajovania použijeme na ďalšie spracovanie, preto je dobré nechať ho podkysnúť. Potom sa už smelo môžeme vrhnúť na vyprážanie. Na vyprážanie je ideálna hlbšia panvica, v ktorej si mierne rozpálime olej. Dôležité je aby boli šišky v oleji ponorené, preto pridajte pokojne viac. Šišky vypražíme z oboch strán a dbáme na to, aby vnútri neboli surové.
- Po vypražení je ideálne odkladať ich na papierovú servítku, kde z nich stečie prebytočný olej. Zostatok cesta, ktorý sme si odložili opäť rozvaľkáme a vykrojíme na kolieska a po podkysnutí vypražíme. Výborné je podávať ich navrchu s džemom, alebo nutelou.
Tento jednoduchý recept vám pripomenie detské časy a zároveň predstavuje výbornú alternatívu pre celiatikov. Pokiaľ vás zaujíma viac receptov môžete si tiež pozrieť naše brownies, muffiny, či vynikajúceho lososa. Všetko bezlepkové a neskutočne chutné!
Cestoviny na lasagne (250g) – Schär
4,99€ (4,16€ bez DPH)Corn Flakes – bezlepkové kukuričné vločky, cereálie (250g) – Schär
2,79€ (2,33€ bez DPH)Bezlepkové wrapy – tortilli – Chlebové placky – Wraps (160g) – Schär
4,69€ (3,91€ bez DPH)Milly Friends – detské bezlepkové sušienky v tvare zvieratiek (125g) – Schär
2,19€ (1,83€ bez DPH)Vyskúšali ste náš recept? Určite sa s nami podeľte o vaše tipy v komentároch. Dobrú chuť!
Nechaj hodnotenie