Prinášam vám jeden z mojich najobľúbenejších sladkých receptov, ktorý si robievam, keď je chuť na sladké väčšia ako ja. Tento vianočný cheesecake je nielen lahodný, ale aj ľahký na trávenie a vhodný pre nás, ktorým do brucha nejde všetko. Hoci je náročný na ingrediencie, prečo si aspoň na Vianoce trošku nedopriať.
Čo všetko budeme potrebovať?
Klasicky ako pri každom cheesecaku si piškóty rozmixujeme, pridáme rozpustené maslo a škoricu. Všetko spolu rozmiešame.
Takto vytvorený piškótový korpus uložíme do formy na pečenie (ideálne 24 cm), vystlanej papierom na pečenie. Trúbu si rozohrejeme na 175°C a korpus šupneme do trúby na 10 minút, alebo na dobu, keď už budeme vidieť, že sú okraje korpusu hnedé.
Počas pečenia korpusu si môžeme pripraviť plnku.
Šľahačom rozmiešame tvaroh, mascarpone a vajíčka pekne do hladka, pridáme med alebo javorový sirup a škoricu, šťavu z citróna a pomarančovú kôru.
Znova všetko rozmiešame.
Ak nemáme alergiu na orechy, pridajme do plnky aj tie.
Po 10 minútach korpus vyberieme a necháme vychladnúť cca 5 minút. Následne dáme na vrch korpusu plnku. Aby sme mali plnku rovnomerne rozloženú, formou párkrát zatrasieme zo strany na stranu a vložíme opäť do trúby.
Pečieme 45 minút na175°C.
Po dopečení formu vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.
Zároveň si pripravíme smotanovú polevu tak, že všetky potrebné suroviny zmiešame dokopy.
Nezľaknime sa, keď bude poleva riedka, neskôr nám krásne stuhne.
Rozotrieme ju na celý povrch cheesecaku a dozdobíme sušienkami.
Ja som na ozdobenie použila aj ovocie, konkrétne čučoriedky so škoricou a orechy.
Verím, že ste sa dostali až sem a už vám len želám dobrú chuť a sladké a veselé bezlepkáčové sviatky.
Viac zaujímavých inšpirácií nájdete na: Dominikinom Instagrame.
Páči sa ti tento recept? Budeme radi, ak nám o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Ak recept aj vyskúšaš, neváhaj sa s nami podeliť s výsledkom na Instagrame alebo Facebooku a označením @bezlepkac. My ho radi prezdieľame a uvidia ho aj ostatní bezlepkáči!
Pre ďalšiu inšpiráciu si pozri všetky bezlepkové recepty. Prípadne si pozri bezlepkové produkty na e-shope.
Ingrediencie
Pokyny
Klasicky ako pri každom cheesecaku si piškóty rozmixujeme, pridáme rozpustené maslo a škoricu. Všetko spolu rozmiešame.
Takto vytvorený piškótový korpus uložíme do formy na pečenie (ideálne 24 cm), vystlanej papierom na pečenie. Trúbu si rozohrejeme na 175°C a korpus šupneme do trúby na 10 minút, alebo na dobu, keď už budeme vidieť, že sú okraje korpusu hnedé.
Počas pečenia korpusu si môžeme pripraviť plnku.
Šľahačom rozmiešame tvaroh, mascarpone a vajíčka pekne do hladka, pridáme med alebo javorový sirup a škoricu, šťavu z citróna a pomarančovú kôru.
Znova všetko rozmiešame.
Ak nemáme alergiu na orechy, pridajme do plnky aj tie.
Po 10 minútach korpus vyberieme a necháme vychladnúť cca 5 minút. Následne dáme na vrch korpusu plnku. Aby sme mali plnku rovnomerne rozloženú, formou párkrát zatrasieme zo strany na stranu a vložíme opäť do trúby.
Pečieme 45 minút na175°C.
Po dopečení formu vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.
Zároveň si pripravíme smotanovú polevu tak, že všetky potrebné suroviny zmiešame dokopy.
Nezľaknime sa, keď bude poleva riedka, neskôr nám krásne stuhne.
Rozotrieme ju na celý povrch cheesecaku a dozdobíme sušienkami.
Ja som na ozdobenie použila aj ovocie, konkrétne čučoriedky so škoricou a orechy.
Nechaj hodnotenie