Bezlepkové cestoviny Cornito v akcii od 1,29€ a doprava 🚙 nad 60€ zadarmo.

Jarné rolky

jarné rolky závitky

Jarné rolky taktiež nazývané jarné závitky sú jedno z najobľúbenejších tradičných jedál vo Vietname. Poznajú tam viac ako 20 druhov jarných závitkov.

Tieto jarné rolky sa dajú robiť na dva spôsoby:

  • čerstvé,
  • vyprážané.

Čo však jarné rolky obsahujú je už úplne na vás, môžete si ich spraviť s mäsom, krevetami alebo vegetariánske. Taktiež zmes zeleniny prípadne ovocia, ktoré si môžete do jarných roliek pridať je skoro neobmedzená.

My sme si dnes pripravili tie nepražené a tak recept na jarné rolky ponúkame aj Vám. Tiež sme si k rolkám pripravili aj arašidovú omáčku.


Čo potrebujeme na recept:

  • ryžový papier
  • ryžové rezance (vermicelli)
  • šalátová uhorka
  • avokádo
  • ľadový šalát
  • omeleta

Samozrejme, použiť môžeme všetko čo máme radi, napr. mrkva, mango, krevety, kuracie mäso, atď.

Postup:

Ako prvé si uvaríme ryžové rezance podľa návodu na prípravu. Po uvarení ich scedíme a necháme vychladnúť. Ryžové rezance sú rýchlovka, za 2 minútky uvarené. Následne si nakrájame všetko ostatné, čím budeme jarné rolky plniť – ideálne na pásiky.
Pripravíme si nádobu s vlažnou vodou, do ktorej budeme ryžový papier namáčať, aby nám zmäkol. Papier ponoríme na cca minútku do vody, vyberieme a necháme nad nádobou stiecť, keď budeme cítiť, že nám papier medzi prstami mäkne, tak si ho položíme na okrúhli tanier a plníme podobne ako tortilly.

My sme začali vrstvou ryžových rezancov, uhorkou, avokádom, ľadovým šalátom a nakoniec na vrch išiel plátok omelety. Keď máme na papieri všetko, tak začneme rolovať – zložíme najprv vrchnú časť ryžového papiera, ktorý natiahneme cez obsah rolky a potom pomaličky rolujeme, aby mala rolka pevný tvar, nakoniec len zahneme bočné strany rolky a “zalepíme” o spodnú časť. Ryžový papier drží všetko krásne pokope, takže sa nemusíte báť, že sa vám to rozpadne.


Arašidová omáčka (optional):

  • 1 polievková lyžica crunchy arašidového masla
  • 1 polievková lyžica bezlepkovej sójovej omáčky
  • trochu vody
  • 1/4 čajovej lyžičky cukru

Do malej misky si dáme všetky ingrediencie a zmiešame. S vodou a cukrom opatrne, aj tu platí, že menej je niekedy viac. Preto odporúčam, radšej po menších množstvách. Vodou si viete krásne regulovať hustotu omáčky podľa preferencií.


Páči sa ti tento recept? Budeme radi, ak nám o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Ak recept aj vyskúšaš, neváhaj sa s nami podeliť s výsledkom na Instagrame alebo Facebooku a označením @bezlepkac. My ho radi prezdieľame a uvidia ho aj ostatní bezlepkáči!

Pre ďalšiu inšpiráciu si pozri všetky bezlepkové recepty. Prípadne si pozri bezlepkové produkty na e-shope.

Čo o nás hovoria zákazníci?

Andrej Laciak majiteľ a redaktor na Bezlepkáč.sk. Už skoro 10 rokov píšem recepty, články, informácie o bezlepkovej diéte.
[]