Máte chuť na zemiakové placky? Vyskúšajte tento overený recept, ktorý chutí naozaj každému. Placky alebo ináč povedané haruľa sa bežne vypráža na panvici. Pokiaľ by ste však chceli urobiť recept trochu “zdravší”, môžete takto pripravené cesto iba vyliať na vymastenú panvicu a vznikne tak dobre záma zemiaková baba.
Zemiakové placky – recept – na prípravu potrebujeme:
- 4 ks zemiakov
- 1 vajce
- 1 PL majoránka
- 1-2 strúčiky cesnaku
- mleté čierne korenie
- soľ
- 2 PL bezlepková múka (resp. bezlepkovú najlepšie Jizerka)
- olej alebo bravčovú masť
Zemiaky očistíme a následne ich na jemnom strúhadle postrúhame. Pridáme vajíčko, soľ, majoránku, korenie, (niektorí aj mletú papriku). Očistený cesnak pretlačíme a pridáme, prípadne môžeme jeden cesnak iba nakrájať na drobno. Nakoniec pridáme múku, radšej menej ako viac. Ak by zemiaky veľmi pustili vodu radšej ju odstránime, ako keby sme mali pridávať viac múky. Všetko spolu zmiešame. Na rozohriatom oleji alebo bravčovej masti vytvoríme z cesta placku a z oboch strán opečieme.
Placky robíme podobne ako palacinky (t.j. na rozpustenom oleji na panvici robíme tvary a veľkosti, aké chceme, avšak v dostatočnej hrúbke aby sme ich vedeli obrátiť.), zemiakové placky vyprážame dozlatista z oboch strán…
haruľa, zemiaková placka
Ak by ste chceli tento recept trochu”vylepšiť”, môžete vyskúšať recept na cuketové placky.
Nutričné hodnoty | Hodnoty na 100 g |
---|---|
Kalórie | 268(kcal) |
Tuky | 15g |
Nasýtené tuky | 2,5g |
Polynenasýtené tuky | 8g |
Mononenasýtené tuky | 3,7g |
Cholesterol | 0,1g |
Sodík | 0,76g |
Draslík | 0,62g |
Sacharidy | 28g |
Vláknina | 3,3g |
Cukor | 1,8g |
Bielkoviny | 6g |
Dobrú chuť!
Páči sa ti tento recept? Budeme radi, ak nám o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Ak recept aj vyskúšaš, neváhaj sa s nami podeliť s výsledkom na Instagrame alebo Facebooku a označením @bezlepkac. My ho radi prezdieľame a uvidia ho aj ostatní bezlepkáči!
Pre ďalšiu inšpiráciu si pozri všetky bezlepkové recepty. Prípadne si pozri bezlepkové produkty na e-shope.
Nechaj hodnotenie