Bezlepkové cestoviny Cornito v akcii od 1,29€ a doprava 🚙 nad 60€ zadarmo.

Vegánsky tekvicový prívarok

vegánsky tekvicový prívarok

AutorVeroničkaKategóriaPolievkyNáročnosťNízka

Počet porcií1
Čas prípravy10 minČas varenia30 minCelkový čas40 min

Na prívarok:
 1 ks tekvice
 250 ml sójovej smotany na varenie
 1 ks malej cibule
 2 ČL bezlepkovej hladkej múky
 2 PL oleja
 bobkový list
 soľ
 čierne korenie
 červená paprika
 ocot
 čerstvý kôpor
 malé zemiaky
Na fašírku:
 1 ks mletého vegánskeho mäsa
 soľ
 1 ks "vajíčko" - 1 PL rozmixovaných ľanových semiačok, 3 PL vody
 bazalka
 bezlepková strúhanka na obaľovanie

Postup prípravy prívarku:
1

Tekvicu ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Takto nastrúhanú tekvicu dáme do hrnca osolíme, pridáme čierne korenie, bobkový list a zalejeme tesne nad tekvicu. Varíme cca 20 minút.
V menšej miske si zmiešame 2 čajové lyžice bezlepkovej hladkej múky so sójovou smotanou na varenie, mne sa osvedčilo prilievať smotanu do múky a poriadne vymiešať, takto viem, že mi v prívarku nezostanú hrudky. Smotanu s múkou prilejeme do tekvice, premiešame a necháme zovrieť.
Na panvici si zatiaľ zohrejeme 2 polievkové lyžice oleja a opražíme si na nej na drobno nakrájanú cibuľku, keď začne byť cibuľka zlatistá, tak dáme panvicu dolu zo sporáku a primiešame mletú červenú papriku, zamiešame a následne vylejeme do tekvice. Tekvicový prívarok ochutnáme, prilejeme ocot a podľa potreby ešte dochutíme.

Postup prípravy fašírok:
2

Mleté vegánske mäso si dáme do väčšej misky, osolíme ho, pridáme bazalku - pokiaľ chcete použiť čerstvú bazalku, tak ju nakrájajte na menšie kúsky. Keďže pripravujeme vegánsky prívarok, tak aj fašírky pripravíme vegánske, takže bez použítia vajíčka. Vajíčko si však ľahko vytvoríte zmiešaním 1 polievkovej lyžice na jemno rozmixovaných ľanových semiačok a 3 polievkových lyžíc vlažnej vody, celú zmes premiešame a necháme pár minút postáť. Takto vytvorené "vajíčko" vylejeme k zmesi a premiešame. Zo zmesi vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v bezlepkovej strúhanke a na oleji vypražíme z každej strany.

3

My prívarok podávame s pečenými zemiakmi a s čerstvým kôprom.

Páči sa ti tento recept? Budeme radi, ak nám o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Ak recept aj vyskúšaš, neváhaj sa s nami podeliť s výsledkom na Instagrame alebo Facebooku a označením @bezlepkac. My ho radi prezdieľame a uvidia ho aj ostatní bezlepkáči!

Pre ďalšiu inšpiráciu si pozri všetky bezlepkové recepty. Prípadne si pozri bezlepkové produkty na e-shope.

Ingredients

Na prívarok:
 1 ks tekvice
 250 ml sójovej smotany na varenie
 1 ks malej cibule
 2 ČL bezlepkovej hladkej múky
 2 PL oleja
 bobkový list
 soľ
 čierne korenie
 červená paprika
 ocot
 čerstvý kôpor
 malé zemiaky
Na fašírku:
 1 ks mletého vegánskeho mäsa
 soľ
 1 ks "vajíčko" - 1 PL rozmixovaných ľanových semiačok, 3 PL vody
 bazalka
 bezlepková strúhanka na obaľovanie

Directions

Postup prípravy prívarku:
1

Tekvicu ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Takto nastrúhanú tekvicu dáme do hrnca osolíme, pridáme čierne korenie, bobkový list a zalejeme tesne nad tekvicu. Varíme cca 20 minút.
V menšej miske si zmiešame 2 čajové lyžice bezlepkovej hladkej múky so sójovou smotanou na varenie, mne sa osvedčilo prilievať smotanu do múky a poriadne vymiešať, takto viem, že mi v prívarku nezostanú hrudky. Smotanu s múkou prilejeme do tekvice, premiešame a necháme zovrieť.
Na panvici si zatiaľ zohrejeme 2 polievkové lyžice oleja a opražíme si na nej na drobno nakrájanú cibuľku, keď začne byť cibuľka zlatistá, tak dáme panvicu dolu zo sporáku a primiešame mletú červenú papriku, zamiešame a následne vylejeme do tekvice. Tekvicový prívarok ochutnáme, prilejeme ocot a podľa potreby ešte dochutíme.

Postup prípravy fašírok:
2

Mleté vegánske mäso si dáme do väčšej misky, osolíme ho, pridáme bazalku - pokiaľ chcete použiť čerstvú bazalku, tak ju nakrájajte na menšie kúsky. Keďže pripravujeme vegánsky prívarok, tak aj fašírky pripravíme vegánske, takže bez použítia vajíčka. Vajíčko si však ľahko vytvoríte zmiešaním 1 polievkovej lyžice na jemno rozmixovaných ľanových semiačok a 3 polievkových lyžíc vlažnej vody, celú zmes premiešame a necháme pár minút postáť. Takto vytvorené "vajíčko" vylejeme k zmesi a premiešame. Zo zmesi vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v bezlepkovej strúhanke a na oleji vypražíme z každej strany.

3

My prívarok podávame s pečenými zemiakmi a s čerstvým kôprom.

Vegánsky tekvicový prívarok

Čo o nás hovoria zákazníci?

Andrej Laciak majiteľ a redaktor na Bezlepkáč.sk. Už skoro 10 rokov píšem recepty, články, informácie o bezlepkovej diéte.
[]