Kulajda je dosť sýta polievka, a preto sa často podáva ako hlavný chod s čerstvým chlebíkom a pošírovaným vajíčkom. My Vám prinášame recept na kulajdu s čerstvým kôprom, dá sa však nahradiť aj sušeným.
Tajomstvom naozaj dobrej kulajdy je jej jemné dochutenie na záver.
Sušené huby namočíme do teplej vody na približne pol hodinku. Následne ich vyžmýkame a orestujeme v hrnci na oleji (my ich predtým nakrájame na menšie kúsky). Jemne ich osolíme, pridáme korenie, bobkový list, mletú rascu a na kocky nakrájané zemiaky. Celé to zalejeme vývarom a povaríme približne 15 minút. Pokiaľ nemáte k dispozícii čerstvý vývar, tak je možné ho nahradiť aj vývarom z bujónu.
Malý "kuchynský trik" - rýchly vývar si môžete pripraviť aj zo šupiek očistenej zeleniny:)
Do smotany na šľahanie si pridáme múku a poriadne premiešame. Pomaly ju prilievame do polievky za stáleho miešania. Polievku prevaríme a pridáme nasekaný čerstvý kôpor.
A teraz nasleduje najdôležitejšia časť celého postupu a to dochutenie octom. Do hrnčeka si odoberieme trochu polievky a necháme chvíľku vychladnúť, potom pridáme ocot. Až takúto zmes pridávame priamo do polievky, aby sa nezrazila.
Kulajdu podávame s vareným alebo ideálne so strateným vajíčkom.
Páči sa ti tento recept? Budeme radi, ak nám o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Ak recept aj vyskúšaš, neváhaj sa s nami podeliť s výsledkom na Instagrame alebo Facebooku a označením @bezlepkac. My ho radi prezdieľame a uvidia ho aj ostatní bezlepkáči!
Pre ďalšiu inšpiráciu si pozri všetky bezlepkové recepty. Prípadne si pozri bezlepkové produkty na e-shope.
Ingrediencie
Pokyny
Sušené huby namočíme do teplej vody na približne pol hodinku. Následne ich vyžmýkame a orestujeme v hrnci na oleji (my ich predtým nakrájame na menšie kúsky). Jemne ich osolíme, pridáme korenie, bobkový list, mletú rascu a na kocky nakrájané zemiaky. Celé to zalejeme vývarom a povaríme približne 15 minút. Pokiaľ nemáte k dispozícii čerstvý vývar, tak je možné ho nahradiť aj vývarom z bujónu.
Malý "kuchynský trik" - rýchly vývar si môžete pripraviť aj zo šupiek očistenej zeleniny:)
Do smotany na šľahanie si pridáme múku a poriadne premiešame. Pomaly ju prilievame do polievky za stáleho miešania. Polievku prevaríme a pridáme nasekaný čerstvý kôpor.
A teraz nasleduje najdôležitejšia časť celého postupu a to dochutenie octom. Do hrnčeka si odoberieme trochu polievky a necháme chvíľku vychladnúť, potom pridáme ocot. Až takúto zmes pridávame priamo do polievky, aby sa nezrazila.
Kulajdu podávame s vareným alebo ideálne so strateným vajíčkom.
Nechaj hodnotenie