Využite 10% zľavu na nákup v minimálnej hodnote 30€ so zľavovým kódom "bezlepkac10".

Kulajda

kulajda_recept

AutorVeroničkaKategóriaPolievkyNáročnosťNízka

Kulajda je dosť sýta polievka, a preto sa často podáva ako hlavný chod s čerstvým chlebíkom a pošírovaným vajíčkom. My Vám prinášame recept na kulajdu s čerstvým kôprom, dá sa však nahradiť aj sušeným.
Tajomstvom naozaj dobrej kulajdy je jej jemné dochutenie na záver.

Počet porcií6
Čas prípravy10 minČas varenia20 minCelkový čas30 min

 700 g zemiakov
 250 ml bezlaktózová smotana na šľahanie
 30 g múky Schär Mix B
 50 ml oleja
 2 l vývaru
 soľ
 mleté čierne korenie
 hrsť sušených húb
 bobkový list
 mletá rasca
 ocot
 čerstvý/sušený kôpor

1

Sušené huby namočíme do teplej vody na približne pol hodinku. Následne ich vyžmýkame a orestujeme v hrnci na oleji (my ich predtým nakrájame na menšie kúsky). Jemne ich osolíme, pridáme korenie, bobkový list, mletú rascu a na kocky nakrájané zemiaky. Celé to zalejeme vývarom a povaríme približne 15 minút. Pokiaľ nemáte k dispozícii čerstvý vývar, tak je možné ho nahradiť aj vývarom z bujónu.

Malý "kuchynský trik" - rýchly vývar si môžete pripraviť aj zo šupiek očistenej zeleniny:)

2

Do smotany na šľahanie si pridáme múku a poriadne premiešame. Pomaly ju prilievame do polievky za stáleho miešania. Polievku prevaríme a pridáme nasekaný čerstvý kôpor.

3

A teraz nasleduje najdôležitejšia časť celého postupu a to dochutenie octom. Do hrnčeka si odoberieme trochu polievky a necháme chvíľku vychladnúť, potom pridáme ocot. Až takúto zmes pridávame priamo do polievky, aby sa nezrazila.

4

Kulajdu podávame s vareným alebo ideálne so strateným vajíčkom.

Páči sa ti tento recept? Budeme radi, ak nám o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Ak recept aj vyskúšaš, neváhaj sa s nami podeliť s výsledkom na Instagrame alebo Facebooku a označením @bezlepkac. My ho radi prezdieľame a uvidia ho aj ostatní bezlepkáči!

Pre ďalšiu inšpiráciu si pozri všetky bezlepkové recepty. Prípadne si pozri bezlepkové produkty na e-shope.

Ingredients

 700 g zemiakov
 250 ml bezlaktózová smotana na šľahanie
 30 g múky Schär Mix B
 50 ml oleja
 2 l vývaru
 soľ
 mleté čierne korenie
 hrsť sušených húb
 bobkový list
 mletá rasca
 ocot
 čerstvý/sušený kôpor

Directions

1

Sušené huby namočíme do teplej vody na približne pol hodinku. Následne ich vyžmýkame a orestujeme v hrnci na oleji (my ich predtým nakrájame na menšie kúsky). Jemne ich osolíme, pridáme korenie, bobkový list, mletú rascu a na kocky nakrájané zemiaky. Celé to zalejeme vývarom a povaríme približne 15 minút. Pokiaľ nemáte k dispozícii čerstvý vývar, tak je možné ho nahradiť aj vývarom z bujónu.

Malý "kuchynský trik" - rýchly vývar si môžete pripraviť aj zo šupiek očistenej zeleniny:)

2

Do smotany na šľahanie si pridáme múku a poriadne premiešame. Pomaly ju prilievame do polievky za stáleho miešania. Polievku prevaríme a pridáme nasekaný čerstvý kôpor.

3

A teraz nasleduje najdôležitejšia časť celého postupu a to dochutenie octom. Do hrnčeka si odoberieme trochu polievky a necháme chvíľku vychladnúť, potom pridáme ocot. Až takúto zmes pridávame priamo do polievky, aby sa nezrazila.

4

Kulajdu podávame s vareným alebo ideálne so strateným vajíčkom.

Kulajda

[]