Doprava zdarma pri nákupe nad 50€. Zľava sa uplatní automaticky v košíku.

Bezlepkový quiche s hruškami a gorgonzolou

bezlepkovy quiche s gorgonzolou

AutorVeroničkaKategóriaHlavné jedláNáročnosťStredná

Kto povedal, že koláč musí byť len sladký? My Vás presvedčíme, že tento bezlepkový quiche si Vás získa. Plnku môžete vytvoriť podľa chuti, kľudne čisto zeleninový alebo pridáte kúsky opečeného kuracieho mäsa, fantázii, sa v tomto prípade, ozaj medze nekladú.

Priznám sa, že pre mňa je spojenie sladkého zo slaným neskutočný zážitok, práve preto hruška s gorgonzolou.

A ešte jedna super vec! Cesto použité na tento quiche je v podstate uni, takže ho môžete použiť na akýkoľvek aj sladký koláč:)  

Počet porcií8
Čas prípravy1 hodČas varenia40 minCelkový čas1 hod 40 min

Cesto:
 140 g bezlepkovej múky (Schär Mix B)
 ½ čajová lyž. xantánovej gumy (môže byť aj nemusí)
 ¼ čajová lyž. prášku do pečiva
 ¼ čajová lyž. soli
 56 g masla (nakrájaného na kocky a izbovej teploty)
 ¼ hrnček studenej vody (ideálne ľadovej)
Plnka:
 2 ks hrušky
 1 ks menšej šalotky
 ½ čajová lyž. masla
 ½ čajová lyž. hnedého cukru
 1 čajová lyž. sušeného tymiánu
 200 g schwarzwaldskej šunky
 100 g gorgonzoly
 300 ml smotany na šľahanie
 2 ks vajíčka
 1 ks žĺtok
 soľ
 čierne korenie

Príprava cesta:
1

Rúru si predhrejeme na 200°C.

2

Do misky si dáme bezlepkovú múku, my sme použili zn. Schär Mix B, ale použiť môžete akúkoľvek univerzálnu múku. K múke pridáme xantánovú gumu, ktorá v bezlepkovej kuchyni nahrádza lepok, takže cesto drží krásne pohromade, soľ, kypriaci prášok - všetko vidličkou premiešame. Do múčnej zmesi pridáme na kocky nakrájané maslo a urobíme mrveničku. Maslo sa nám krásne pod prstami roztápa, následne prilejeme studenú vodu a vyformujeme cesto.
Cesto dáme do chladničky odpočívať na približne 30 minút.

3

Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske ho rozvalkáme tak, aby nám pekne vošlo do formy na koláč. Spodok cesta poprepichujeme vidličkou. Takto dáme cesto na 15 minút opäť do chladničky.

4

Je čas na pečenie cesta! Počuli ste už o spôsobe "pečenia na slepo"? Nie? Doteraz ani ja:) V princípe ide o to, že keď pečieme cesto "naprázdno" a nechceme, aby nám narástlo, tak ho musíme zaťažiť. Existujú na to tzn. keramické fazule na pečenie. Pokiaľ ničím takým doma nedisponujete, nevadí. Prezradím Vám fintu:) Na cesto treba položiť papier na pečenie a rovnomerne zaťažiť nejakou strukovinou, ja som použila fazule:) Nemusíte tam vysypať celý sáčok, ozaj stačí len, aby tam bola jedna vrstva.

5

Cesto pečieme 20 minút, potom vyberieme papier na pečenie s fazulami a pečieme ešte 5 minút. Potom formu vyberieme z rúry.

6

Znížime teplotu na 150°C.

Príprava plnky:
7

Na panvici si rozohrejeme trochu olivového oleja a pridáme nadrobno nakrájanú šalotku, opekáme na miernom plameni/stupni približne 2-3 minúty.

8

Pridáme maslo a cukor, počkáme kým sa rozpustí a pridáme na malé kocky nakrájané hrušky a opekáme ďalšie 3-4 minúty.

9

Na ďalšej panvici opečieme na menšie kúsky nakrájanú schwarzwaldskú šunku.

10

Šalotku s hruškami použijeme ako základ na cesto, následne pridáme opečenú schwarzwaldskú šunku a 75 g gorgonzoly.

11

V miske zvlášť vyšľaháme vajíčka, vaječný žĺtok, smotanu na šľahanie, tymián, soľ a čierne korenie. Následne to vylejeme na cesto.

12

Zvyšných 25 g gorgonzoly dáme na vrch a quiche pečieme 40 minút.

Ingredients

Cesto:
 140 g bezlepkovej múky (Schär Mix B)
 ½ čajová lyž. xantánovej gumy (môže byť aj nemusí)
 ¼ čajová lyž. prášku do pečiva
 ¼ čajová lyž. soli
 56 g masla (nakrájaného na kocky a izbovej teploty)
 ¼ hrnček studenej vody (ideálne ľadovej)
Plnka:
 2 ks hrušky
 1 ks menšej šalotky
 ½ čajová lyž. masla
 ½ čajová lyž. hnedého cukru
 1 čajová lyž. sušeného tymiánu
 200 g schwarzwaldskej šunky
 100 g gorgonzoly
 300 ml smotany na šľahanie
 2 ks vajíčka
 1 ks žĺtok
 soľ
 čierne korenie

Directions

Príprava cesta:
1

Rúru si predhrejeme na 200°C.

2

Do misky si dáme bezlepkovú múku, my sme použili zn. Schär Mix B, ale použiť môžete akúkoľvek univerzálnu múku. K múke pridáme xantánovú gumu, ktorá v bezlepkovej kuchyni nahrádza lepok, takže cesto drží krásne pohromade, soľ, kypriaci prášok - všetko vidličkou premiešame. Do múčnej zmesi pridáme na kocky nakrájané maslo a urobíme mrveničku. Maslo sa nám krásne pod prstami roztápa, následne prilejeme studenú vodu a vyformujeme cesto.
Cesto dáme do chladničky odpočívať na približne 30 minút.

3

Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske ho rozvalkáme tak, aby nám pekne vošlo do formy na koláč. Spodok cesta poprepichujeme vidličkou. Takto dáme cesto na 15 minút opäť do chladničky.

4

Je čas na pečenie cesta! Počuli ste už o spôsobe "pečenia na slepo"? Nie? Doteraz ani ja:) V princípe ide o to, že keď pečieme cesto "naprázdno" a nechceme, aby nám narástlo, tak ho musíme zaťažiť. Existujú na to tzn. keramické fazule na pečenie. Pokiaľ ničím takým doma nedisponujete, nevadí. Prezradím Vám fintu:) Na cesto treba položiť papier na pečenie a rovnomerne zaťažiť nejakou strukovinou, ja som použila fazule:) Nemusíte tam vysypať celý sáčok, ozaj stačí len, aby tam bola jedna vrstva.

5

Cesto pečieme 20 minút, potom vyberieme papier na pečenie s fazulami a pečieme ešte 5 minút. Potom formu vyberieme z rúry.

6

Znížime teplotu na 150°C.

Príprava plnky:
7

Na panvici si rozohrejeme trochu olivového oleja a pridáme nadrobno nakrájanú šalotku, opekáme na miernom plameni/stupni približne 2-3 minúty.

8

Pridáme maslo a cukor, počkáme kým sa rozpustí a pridáme na malé kocky nakrájané hrušky a opekáme ďalšie 3-4 minúty.

9

Na ďalšej panvici opečieme na menšie kúsky nakrájanú schwarzwaldskú šunku.

10

Šalotku s hruškami použijeme ako základ na cesto, následne pridáme opečenú schwarzwaldskú šunku a 75 g gorgonzoly.

11

V miske zvlášť vyšľaháme vajíčka, vaječný žĺtok, smotanu na šľahanie, tymián, soľ a čierne korenie. Následne to vylejeme na cesto.

12

Zvyšných 25 g gorgonzoly dáme na vrch a quiche pečieme 40 minút.

Bezlepkový quiche s hruškami a gorgonzolou
[]