Bezlepkové cestoviny Cornito v akcii od 1,29€ a doprava 🚙 nad 60€ zadarmo.

Moravské koláče bezlepkové

bezlepkové moravské koláče

Náročnosť: stredná

Dĺžka prípravy: 120min


Na moravské koláče potrebujeme:

  • suroviny 1/3 kocky droždia, 1 dcl. studenej vody, 250 g. múky Mix B (schär), 250 g. múky Mix Bakery (Liana), trocha soli, 3 lyžice medu, 450 ml. vody (alebo mlieka), 2x žĺtky, 3 lyžice oleja. sneh z bielkov.
  • a ďalšie Posýpka: múka, kryštálový cukor,maslo
  • Plnka č 1: Tvaroh, cukor,vanilkový cukor, citrónová kôra
  • Plnka č 2:Mak, cukor,mlieko(voda)
  • vajce na potieranie
  • nízku formu a papier na pečenie

Postup:

1/3 kocky droždia rozpustíme v 1dcl. studenej vody, bez čakania pridám asi 250g múky Mix B od Schär a 250g, Liana muka Mix Bakery bezlepkovú,pridáme soľ (štipku),2 – 3 lyžičky (cukor) med, a približne 450ml studenej vody (ak môžete tak mlieko) 2x žltky, všetko spolu spracujeme na nelepivé cesto, a pridáme 3 lyžice oleja (alebo rozpustené maslo) opäť dobre premiešam a z bielkov vyšľahaný tuhý  sneh, ktorý potom nakoniec zamiešam do cesta všetko spolu premiešam, cesto nie je tuhé ale ani riedke, niečo medzi tým. Cesto po vymiesení sa nelepí . Nechám kysnúť asi 40- 50min.

Na pomúčenej doske si rozvaľkáme vykysnuté cesto a povykrajujeme kolieska s pohárom, ako keď robíme väčšie šišky.

Plníme tvarohom (alebo inou plnkou),každý jeden kus zatočíme ako na buchty ( keď robíme na pare), vytlačíme si do nich jamku opačnou stranou pohára a každú jamku naplníme lekvárom (makom alebo inou plnkou).

Posýpka: Múku, kryš. cukor maslo si zmiešame dokopy ,aby sme dostali hrudkovitú štruktúru. Okraje koláčikov si potrieme žĺtkom a vrchnú plnku zasypeme posýpkou. Necháme ešte podkysnúť, pečieme na papieri. Pri teplote 200°C stupňov  asi 35 minút v teplovzdušnej rúre.

Príprava  plnky č 1: Tvaroh si vymiešame s kryšt. cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou.

Plnka č 2: maková: Mak si vymiešame s kryšt. cukrom a pridáme dve- tri lyžice mlieka, (opäť ak niekto nemôže mlieko do plnky je možné priliať olej, aby sme mali mokrú plnku(aby nám mak nelietal).


Páči sa ti tento recept? Budeme radi, ak nám o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Ak recept aj vyskúšaš, neváhaj sa s nami podeliť s výsledkom na Instagrame alebo Facebooku a označením @bezlepkac. My ho radi prezdieľame a uvidia ho aj ostatní bezlepkáči!

Pre ďalšiu inšpiráciu si pozri všetky bezlepkové recepty. Prípadne si pozri bezlepkové produkty na e-shope.

Čo o nás hovoria zákazníci?

[]