Bezlepkové cestoviny Cornito v akcii od 1,29€ a doprava 🚙 nad 60€ zadarmo.

Celiakia

celiakia príznaky
príznaky celiakie

Čo je celiakia? Celiakia je celoživotné autoimunitné ochorenie sliznice tenkého čreva. Je spôsobená neznášanlivosťou lepku (gluténu), po ktorého požití dochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva. Jedná sa o stálu neznášanlivosť lepku. Prečo celiakia vzniká a ako sa prejavuje? V čom spočíva bezlepková diéta?

Za posledné roky sa citlivosť na rôzne zložky v potravinách zvyšuje. Relatívne častá a nepríjemná, sa stáva aj celiakia. V súčasnosti počet výskytu celiakie narastá a už neplatí, že sa vyskytuje prevažne u detí. Spúšťačom celiakie môžu byť rôzne faktory a preto si treba všímať, či sa príznaky neprejavujú aj u Vás. Či už touto chorobou trpíte alebo nie, je vhodné sa s ňou preventívne oboznámiť.

Čo je to celiakia?

V ľudskom tele sú zakódované genetické predispozície na rôzne choroby. Ak sa po čase prejaví autoimunitné ochorenie, v podobe citlivosti pri konzumácií lepku – ide o celiakiu. Keď takíto ľudia konzumujú lepok (bielkovina, nachádzajúca sa v pšenici, jačmeni, raži a iných lepkových obilninách), ich telo vytvorí imunitnú reakciu a tá napadne tenké črevo. Preto musia celiatici konzumovať výhradne bezlepkovú stravu. V prípade konzumácie lepku dochádza k zápalovému procesu (imunitnej reakcii) a vyplaveniu toxínov, ktoré ničia klky – malé výbežky sliznice tenkého červa, ktoré pomáhajú rýchlejšie vstrebať živiny. Pri poškodení klkov dochádza k nesprávnemu, až k nemožnému vstrebávaniu niektorých látok do tela. To môže následne viesť k podvýžive a maloabsorpcii.

Coeliac disease. celiac disease. normal villi and villous atrophy. small bowel showing coeliac disease manifested by blunting of vill. Vector diagram for medical use

Je celiakia dedičná?

Celiakia je dedičná, čo znamená, že sa vyskytuje v rodinách aj u ich rodinných príslušníkov. Pravdepodobnosť dedičnosti u príbuzných prvého stupňa (rodič, dieťa, súrodenec) je jeden k desiatim. Avšak u ľudí s nadmernou fyzickou a psychickou záťažou sa môže celiakia vyvinúť, aj keď ju nemajú v rodine. To je jeden z dôvodov, prečo v dnešnej dobe prípady celiatikov narastajú. Choroba sa prejaví po tom, čo začnete jesť potraviny obsahujúce lepok.

Okrem dedičnosti sa však celiakia pridružuje aj k iným autoimunitnýcm ochoreniam, náchylní sú aj pacienti s rôznymi vrodenými vadami ako napríklad Downow syndróm, či s chudokrvnosťou a diabetici.

Aké príznaky sa prejavia pri celiakií?

Neznášanlivosť lepku má množstvo prejavov, ktoré sa u každého môžu objavovať individuálne. Dokonca až takmer 90% pacientov o svojom ochorení nemusí vedieť, pretože sú bez klinických príznakov. Najobvyklejšie príznaky celiakie sú však stále tie, týkajúce sa tráviaceho traktu. Ide predovšetkým o hnačku, nafukovanie, zvracanie, pocit tlaku v bruchu.

Často sú problémy s trávením spojené aj s náhlou stratou hmotnosti, celkovou slabosťou, úbytkom energie, bolesťami hlavy, poruchami plodnosti. U detí často aj s oneskoreným rastom, či pohlavným vývojom. Podľa množstva vedeckých výskumov je zdravie črevnej mikroflóry úzko späté aj s ľudskou psychikou. Práve preto sa celiakia často spája aj s depresiami, či častými zmenami nálady alebo inými psychickými zmenami.

Medzi neopomenuteľné príznaky patria aj kožné problémy, ekzémy, či vyrážky a akné.

Častým znakom je aj chudá postava v dôsledku nevstrebávania všetkých vitamínov (avitaminóza) a minerálnych látok. Organizmus môže byť ochudobnený aj o železo a vápnik. Preto je pri neliečení, možným symptómom aj anémia (chudokrvnosť) či zvýšenia lámavosť kostí.

Ak sa celiakia nerieši, (jediným riešením je dodržiavanie bezlepkovej diéty), neliečená celiakia môže viesť k závažným problémom. Aj napriek dodržiavaniu bezlepkovej diéty sa občas pritrafí, že lepok zjeme. Čo robiť v takom prípade, sa dočítate v našom článku: Čo robiť, ak omylom zjete lepok?

Možné príznaky celiakie: kožné problémy, tráviace ťažkosti, bolesť brucha, hnačka, riziko zníženia plodnosti, bolesť svalov a kĺbov, erózia zubnej skloviny a iné: depresia, únava, anémia, migréna… Zdroj foto: Getty images.

Ako sa celiakia diagnostikuje?

Diagnostika celiakie je možná len prostredníctvom lekárskeho vyšetrenia. Testovať sa však môžete aj priamo z domova. Test na celiakiu z domova pozostáva z toho, že zo svojho jedálnička vylúčite potraviny, ktoré obsahujú lepok. Môžete tak na svojom tele potom pozorovať zmeny v trávení a zbaviť sa príznakov. Ďalšou alternatívou pre testovanie neznášanlivosti lepku z domova je aj test z lekárne. Výsledok je rýchly a navyše test sľubuje presnosť až 98%.

Samozrejme však najlepšou alternatívou pre diagnostiku celiakie je návšteva špecialistu. Pri podobných problémoch spojených s celiakiou je dôležité získať u vášho všeobecného lekára odporúčanie k gastroenterológovi. Gastroskopia je vyšetrenie, ktoré pomocou endoskopu odhalí, či trpíte cieliakou. Ohybný optický prístroj je zavedený do tráviaceho traktu a následný rozbor vzoriek odhalí, či celiakiou trpíte. Celé vyšetrenie trvá len pár minút. Tento spôsob vyšetrenia je dnes jediný uznávaný na diagnostiku celiakie (výnimkou sú deti, u ktorých stačí vyšetrenie z krvi).

Endoskopické vyšetrenie tenkého čreva. Zdroj foto: Getty images.

Liečba bezlepkovej diéty

liečba celiakia

Celiakia ako ochorenie sa vyliečiť nedá. V súčasnosti zatiaľ nie je uvedený žiaden “liek”, ktorý by celiakiu dokázal vyliečiť. Aktuálne je jedinou a najúčinnejšou liečbou je bezlepková diéta. Ľudia trpiaci týmto autoimunitným ochorením nemusia poberať žiadne lieky, avšak musia výrazne obmedziť svoje stravovanie.

Zavedenie dobrého bezlepkového jedálnička môže pre vás znamenať zbavenie sa akýchkoľvek zdravotných ťažkostí a návrat k normálnemu spôsobu života. Naopak pokiaľ celiakiu riešiť nebudete, môžete si privodiť omnoho závažnejšie zdravotné ťažkosti.

Bezlepkové potraviny ako jediná liečba celiakie

V súčasnosti, je jedinou cestou pri liečbe celiakie celoživotné dodržiavanie prísnej bezlepkovej stravy. Ľudia žijúci bez lepku sa musia vyhýbať potravinám obsahujúcich pšenicu, raž a jačmeň. Už požitie malého množstva lepku môže spôsobiť poškodenie tenkého čreva. Je potrebné mať na pamäti, že niektoré potraviny obsahujú výlučne lepok, ako je pšeničná múka z ktorej sa vyrába drvivá väčšina pečiva, cestoviny, keksíky a iné.

Chutná bezlepková cesta

Intolerancia na lepok nemusí byť v dnešnej dobe nutne za trest. Existuje veľké množstvo receptov, ktoré sú zdravé a rovnako chutné. Bezlepkové recepty sú vyhľadávané aj ľuďmi, ktorí celiakiou vôbec netrpia, no láka ich pestré zloženie a chuť takéhoto jedla. Čerstvé mäso, mliečne výrobky, strukoviny, ryža, či pohánka, je výber z veľkého množstva surovín, z ktorých si môžete pripraviť kvalitnú stravu. Ľahko dostupné je dnes už aj bezlepkové pečivo a reštaurácie sú dnes pripravené uvariť pre Vás chutné jedlo, keď ich upozorníte, že ste nesmiete konzumovať lepok.

Veľmi dobré je tiež to, že svetový trh je dnes už obohatený o množstvo bezlepkových alternatív jedál a potravín. Nákup bezlepkových potravín je dnes veľmi jednoduchý aj vďaka širokému spektru výberu v supermarketoch, špecializovaných bio obchodoch, či na internete. Bezlepkové potraviny by mali zároveň vždy byť označované príslušnými symbolmi.

Označenie bezlepkových potravín

Od roku 2016 platí nariadenie Európskej únie o poskytovaní informácie spotrebiteľovi o neprítomnosti alebo zníženom obsahu lepku v potravinách.

Potravina označená ako produkt so zníženým obsahom je výrobok, ktorý nepresahuje 100mg/kg potraviny.

Potravina označená ako bezlepková resp. „gluten free“ (so znakom preškrtnutého klasu), môže obsahovať stopy lepku maximálne 20 ppm na 1 kg potraviny.

Čo je vhodné? Celiatik môže konzumovať akékoľvek prirodzene bezlepkové suroviny. Príkladom je ovocie, zelenina, ryža, kukurica, zemiaky, ryby, neobaľované mäso, tofu, strukoviny, orechy a semienka, vajcia a neochutené prírodné mliečne výrobky a iné.

Čo vhodné nie je? Celiatik nemôže prakticky všetky jedlá, ktoré obsahujú lepok. Jedná sa najmä o produkty z pšenice, jačmeňa a ražeTypický je chlieb, pečivo, cestoviny, müsli, keksíky či strúhanka. Pozor aj na niektoré dochucovadlá a sladkosti.

V súčasnosti však existujú bezgluténové náhrady pečiva, cestovín a iných bežných potravín.

V úvode bezlepkovej diéty sú často u pacientov vyraďované aj mliečne laktózové výrobky, ktoré môžu zvýrazniť črevnú symptomatológiu. Po zavedení a stabilizácii bezlepkovej diéty, keď prichádza ku zlepšeniu zdravotnému stavu, je opäť možné postupne pridať do jedálničku mliečne výrobky.

Život bez lepku nie je nutne zlý

Lepok nie je strašidlo, je to bielkovina a preto osoby s jej intoleranciou môžu viesť plnohodnotný život, aj keď majú takýto problém. Keď sa dôkladne oboznámite s tým, čo máte povolené a čo musíte dodržiavať, budete môcť fungovať tak ako predtým, len s istým druhom obmedzení. Medicína napreduje a informácie o celiakií pribúdajú.

V súčasnosti však existujú bezgluténové náhrady pečiva, bezlepkových cestovín a iných bežných potravín.

V úvode bezlepkovej diéty sú často u pacientov vyraďované aj mliečne, laktózové výrobky, ktoré môžu zvýrazniť črevnú symptomatológiu. Po zavedení a stabilizácii bezlepkovej diéty, keď prichádza ku zlepšeniu zdravotnému stavu, je opäť možné postupne pridať do jedálničku mliečne výrobky.

Čo o nás hovoria zákazníci?

Andrej Laciak majiteľ a redaktor na Bezlepkáč.sk. Už skoro 10 rokov píšem recepty, články, informácie o bezlepkovej diéte.
[]