Zemiakové placky

zemiakové placky

Máte chuť na zemiakové placky? Vyskúšajte tento overený recept, ktorý chutí naozaj každému. Placky alebo ináč povedané haruľa sa bežne vypráža na panvici. Pokiaľ by ste však chceli urobiť recept trochu “zdravší”, môžete takto pripravené cesto iba vyliať na vymastenú panvicu a vznikne tak dobre záma zemiaková baba.


Zemiakové placky – recept – na prípravu potrebujeme:

  • 4 ks zemiakov
  • 1 vajce
  • 1 PL majoránka
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • 2 PL hladká múka (resp. bezlepkovú najlepšie Jizerka)
  • olej alebo bravčovú masť

Zemiaky očistíme a následne ich na jemnom strúhadle postrúhame. Pridáme vajíčko, soľ, majoránku, korenie, (niektorí aj mletú papriku). Očistený cesnak pretlačíme a pridáme, prípadne môžeme jeden cesnak iba nakrájať na drobno. Nakoniec pridáme múku, radšej menej ako viac. Ak by zemiaky veľmi pustili vodu radšej ju odstránime, ako keby sme mali pridávať viac múky. Všetko spolu zmiešame. Na rozohriatom oleji alebo bravčovej masti vytvoríme z cesta placku a z oboch strán opečieme.

Placky robíme podobne ako palacinky (t.j. na rozpustenom oleji na panvici robíme tvary a veľkosti, aké chceme, avšak v dostatočnej hrúbke aby sme ich vedeli obrátiť.), zemiakové placky vyprážame dozlatista z oboch strán…

 

haruľa, Zemiaková placka

Ak by ste chceli tento recept trochu”vylepšiť”, môžete vyskúšať recept na cuketové placky.


Nutričné hodnotyHodnoty na 100 g
Kalórie268(kcal)
Tuky15g
Nasýtené tuky2,5g
Polynenasýtené tuky8g
Mononenasýtené tuky3,7g
Cholesterol0,1g
Sodík0,76g
Draslík0,62g
Sacharidy28g
Vláknina3,3g
Cukor1,8g
Bielkoviny6g

haruľa zemiaková placka


Dobrú chuť!

Zobraziť všetky bezlepkové recepty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *