Laktózová intolerancia

intolerancia na laktozu

Čo je laktózová intolerancia?

Intolerancia laktózy je následok nedostatočnej produkcie enzýmu laktáza v tenkom čreve človeka. Intolerancia môže byť primárna – následok prirodzeného úbytku produkcie enzýmu laktáza s pribúdajúcim vekom (spravidla nevratný stav), sekundárna – následok gastroenterologických problémov (vratný stav), alebo veľmi zriedkavo aj vrodená.

 

Čo je laktóza

Laktóza alebo mliečny cukor je disacharid, ktorý tvorí 2-8 % pevných látok v mlieku.

 

Čo je laktáza?

Laktáza je enzým, ktorý štiepi mliečny cukor – laktózu na jednoduché sacharidy D-glukózu a D-galaktózu. Chemické označenie laktázy je LCT. Laktázu produkujú prirodzene klky v tenkom čreve.

 

Čo je alergia na mliečnu bielkovinu?

Nazývame ju aj alergia na mlieko. Ide o alergiu, pri ktorej sa alergik musí vyhýbať aj fermentovaným mliečnym výrobkom (jogurt, tvrdý syr) ale aj bezlaktózovým mliečnym výrobkom. Vyskytuje sa oveľa menej ako intolerancia na laktózu.

Je intolerancia a alergia to isté?

Nie. V prípade alergie ide o imunitnú reakciu, naopak v prípade intolerancie laktózy ide o enzymatickú poruchu.

Ako zistím či mam intoleranciu na laktózu?

Intolerancia laktózy sa dá zistiť niekoľkými spôsobmi. Váš lekár Vám ju vie zistiť z krvi, alebo pomocou analýzy dychu po požití laktózy. Existuje však aj jednoduchý a dostatočne spoľahlivý test, ktorý si môžete urobiť doma sami. Po niekoľkých dňoch kedy vylúčite zo stravy mlieko a mliečné jedlá, urobte si test najlepšie cez voľný deň. Na lačno vypite 3-4 dcl mlieka. Ak do dvoch hodín pocítite niektorý zo symptómov, je vysokopravdepodobné, že trpíte intoleranciou laktózy.

 

 

praca na doma

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *